Utorak, 2 lipnja, 2020

Britanski vojnici teroriziraju Zadrane, građani se organizirali da ih pretuku

Divlji su, pijani, bahati i nasilni. Gradom šeću u grupicama, goli do pojasa, s karakterističnim ruksacima preko ramena. Većina ih je istetovirana te se nametljivo i vulgarno ponašaju prema djevojkama. Prošlog su vikenda pretukli jednog mladića u središtu grada, pijani su pobjegli iz nekoliko lokala neplativši račun, u jednom poznatom baru na Kalelargi u trenutku najveće gužve aktivirali su aparat za gašenje, uništili su interijer lokala i sve goste natjerali u panični stampedo. Prijavljivani su policiji najmanje desetaka puta zbog naročito drskog ponašanja i uriniranja po gradskim ulicama.

Oni nisu ni bitange ni probisvjeti, kriminalci ni huligani, nego britanski vojnici, ponosni pripadnici britanskog ratnog zrakoplovstva, Kraljevskih zračnih snaga, koji svojim divljačkim ponašanjem zadnjih tjedan dana doslovno teroriziraju Zadar. Njihovo bezobrazno i drsko ponašanje toliko je iziritiralo Zadrane da se njih desetak prije nekoliko dana organiziralo ne bi li ih dočekali negdje u gradu i pretukli!

Počelo je prošlog ponedjeljka i traje sve do ovog vikenda, punih sedam dana. Najgore je bilo u ponedjeljak, utorak i srijedu. Toliko su nas isprovocirali da se jedna ekipa dogovorila da će ih idući put kad dođu u grad dočekati i razbiti. Na sreću, nisu se te večeri pojavili u gradu. Takvo bahaćenje nisam nikad vidio! Da se ja tako ponašam u Engleskoj, siguran sam da bi me i pretuklo i zatvorilo – priča za Zadarski voditelj jednog poznatog zadarskog lokala u kojem je jedan vojnik, za vrijeme najveće popunjenosti, aktivirao aparat za gašenje s prahom. U tom trenutku u lokalu je bilo nekoliko desetaka Britanaca, i nekoliko desetaka domaćih gostiju. Kad je vatrogasni aparat aktiviran, nastala je strka i panika. Svi su počeli bježati prema vani, pravo je čudo da u tom stampedu nitko nije stradao.

– Taj tip koji je aktivirao aparat bio je gol do pojasa. Kad je ispraznio prah iz aparata, pobjegao je iz lokala i nismo ga uspjeli uhvatiti. Zvao sam policiju, a oni našu vojnu policiju. S našom vojnom policijom u lokal su došli i britanski vojni policajci. Mi smo lokal zatvorili i još ga nismo do kraja uspjeli očistiti. Napravljena nam je velika šteta. Nitko se od njih zbog toga nije ispričao, niti su ponudili da nam plate štetu. Samo su otišli – priča nam mladi voditelj kojeg su najviše zasmetali bahati gard i razmetanje britanskih vojnika koji su nakon incidenta kukavički pobjegli.

– Ne možete vjerovati kako su se ponašali. Kao navijački huligani. Čujem da su na nekoliko mjesta u gradu pobjegli ne plativši račun, da su jednoga momka pretukli u Varoši, da pišaju gdje god stignu. Što je najgore, da sam ja nekoga od njih krenuo zaustaviti, da sam nekoga dotaknuo, ja bih odgovarao i sigurno bih bio kažnjen. Ovako se oni bahate, divljaju, rade što ih je volja, i nitko im ništa ne može – žali nam se voditelj popularnog zadarskog lokala.

I on, ali i drugi sugovornici kažu da su britanski vojnici u Zadar došli iz Udbine gdje su privremeno smješteni. Prema neslužbenim infomacijama, britanski vojnici u sklopu NATO snaga, zajedno s pripadnicima Hrvatske vojske, sudjeluju vojnim vježbama. Riječ je, kako doznajemo, o međunarodnoj vježbi “Immediate Response 19” pod vodstvom američkih snaga u Europi, a u njoj sudjeluje 1600 pripadnika oružanih snaga iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, BiH, Albanije, Crne Gore, Kosova, SAD-a, Poljske, Francuske i Ujedinjene Kraljevine, Litve, Sjeverne Makedonije, Italije i Njemačke.

Pripadnici britanskih navodno padobranskih jedinica nedavno su imali slobodan tjedan i odlučili su ga provesti na zadarskom području. Stiglo ih je stotinjak, neki su iznajmili stanove i apartmane na području Zadra, a slobodno vrijeme provode u gradu i okolici.

– Po danu su više-manje normalni gosti, idu na ručak, na kupanje, iznajmljuju brodove za obilazak otoka ili sjede u kafićima i ispiju kave. Ali navečer i noću podivljaju. Ne znam je li to njima normalno, ali ovakvo ponašanje nije tipično, nije nešto na što se možete naviknuti. Ljudi ih se boje, tjeraju nam goste, nitko ne želi upasti u incident s njima jer znaju da svašta mogu napraviti – priča  vlasnik kafića ispred kojeg je policija zatekla jednog pijanog britanskog vojnika kako urinira.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Jezivi kafić ‘Kod četnika’ u Karlovcu ledi krv u žilama i nakon 30 godina: ‘Dođite na svežanj ustaša’
>>> MOŽE LI VAM POLICIJA ODUZETI MAJICU HOS-a? DA! Poznati odvjetnik objasnio kako su HOS-ove oznake zakonite, ali…
>>> Progovorio vozač političara: Seksaju se po autima, sastaju s ljubavnicama, piju
>>> ZAKON PREDVIĐA DO TRI GODINE ZATVORA: Zaustavi li vas policija, jedno je strogo zabranjeno
Komentari

Komentari