fbpx
Srijeda, studeni 13, 2019

Britanski Tesco preuzima Konzum?

Nakon nešto više od godinu i pol dana, ponovno se javlja vijest kako bi britanski trgovački lanac Tesco mogao preuzeti Konzum.

Radi se o najvećem trgovačkom lancu u Velikoj Britaniji, 4. u Europi i među pet najvećih u svijetu, koji je u 2016. ostvario 72,4 mlrd. dolara ukupnih prihoda i već gotovo dva desetljeća čeka pravu priliku u Hrvatskoj, piše Večernji list.

Još od 2000. godine o ulasku na naše tržište razgovara s Agrokorom, ali je prije dvije godine u Konzumu u Radničkoj ulici u Zagrebu otvoren tek Tescov high-street brend F&F, globalno prisutna linija odjeće za žene, muškarce i djecu. Stručnjaci tvrde kako Tescu naša regija nije strana.

Tesco prisutan u zemljama Višegradske skupine

Već ima trgovine u Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj i Češkoj te na strana tržišta ulazi akvizicijama, odnosno kupnjom postojećih trgovačkih lanaca. U Češkoj je kupio trgovine američkog Kmart-a, u Mađarskoj lanac S-Market, u Južnoj Koreji E-Land, u Kini Hymall, a s obzirom na prilike u Agrokoru, čini se da nikad bliže nije bio Konzumu koji je u zadnje dvije godine izgubio oko 4 mlrd. kn prihoda.

“Tesco je htio kupiti Konzum još 2000., ali ga Todorić nije želio prodati”, kaže Munjiza koji je svojedobno bio i čelnik Konzuma. Smatra kako će Tesco vrlo brzo ući u Hrvatsku, osim ako se ne zakompliciraju događanja oko Brexita, zbog čega je ta trgovačka kuća trenutačno strateški fokusirana na Veliku Britaniju, piše Večernji list.

Zanimljivo, početkom listopada slovenski poslovni list Finance pisao je kako bi Agrokor trebao dobiti novog rukovoditelja za maloprodaju, i to Engleza Davida Morrisa. On je bio šef centrale Tescoa u regiji centralne i istočne Europe, najprije u Poljskoj, a zatim u Mađarskoj i u Češkoj. U periodu od 2015. do 2017. godine vodio je čitavu srednjeevropsku regiju. Tesco je, na čelu sa njim, posljednjih nekoliko godina znatno poboljšao profitabilnost.

Izvor: narod.hr/Večernji list/Finance.sl

Komentari

Komentari