Ponedjeljak, 25 svibnja, 2020

Braniteljice Domovinskog rata rasplakale Bečane

“Zlatne ruke žena braniteljica” naziv je izložbe slavonskih zlatoveza i ratnih fotografija Udruge “Braniteljice Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije” otvorene u Beču u prostorijama Hrvatske udruge poduzetnika u Austriji, koja nije samo oduševila Bečane, već im je natjerala i suze na oči.

Impresivni izložbeni postav od 110 slavonskih zlatoreza i ratnih fotografija slikovito govori o posebno velikom značaju ove Udruge koja radionicama i izradom zlatoveza čuva kulturnu baštinu naših predaka, a predstavljanjem radova svojih članica u Hrvatskoj i izvan nje, vraća zaboravljenoj ženi braniteljici njeno dostojanstveno.

“Izradom ovih zlatoveza, kojima nastojimo očuvati slavonsku etnološku baštinu, žene braniteljice zapravo kupuju svoje zdravlje. Sve to za nas je jedna vrsta psihoterapije. Mi se držimo zajedno, zajedno pričamo, šutimo, plačemo i međusobno se tješimo, sve uz ručni rad, iglu i konac kojima izrađujemo ovaj prekrasan slavonski zlatovez”, rekla je predsjednica Udruge, Vinkovčanka Ljiljana Poje, koja je u ratu 1991. godine bila zapovjednica minobacača.

Poje je napomenula da je Udruga braniteljica Vukovarsko-srijemske županije osnovana 2010. godine u Vukovaru i kako okuplja 50-ak žena.

“Izlagale smo već i u Londonu, pomoću našeg veleposlanstva u Velikoj Britaniji, a sada uz pomoć Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji i veleposlanice dr. Vesne Cvjetković i u Beču. Veliko hvala svima, posebno našem domaćinu Udruzi hrvatskih poduzetnika u Beču, koja nam je dala ovaj prekrasan prostor za izložbu”, istaknula je naša sugovornica na otvorenju izložbe.

Sve prisutne uvodno je pozdravio Niko Ilić, predsjednik UHPA-e u Beču, a izložbu je otvorio Domagoj Marić, savjetnik za kulturu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Austriji, naglasivši višestruki značaj ove ideje kojom žene braniteljice na jednoj strani osobno pronose istinu o Domovinskom ratu, a na drugoj svojim “marljivim i zlatnim rukama” ponosno promoviraju hrvatsku kulturnu baštinu u zemlji i inozemstvu, prenosi večernji.hr

Publiku je do suza dirnulo potresno pismo hrvatske braniteljice Mire Vrdoljak iz Vukovara. Pročitala ga je Vukovarčanka Silvana Kokot i sama braniteljica obrambenog Domovinskog rata, u kojem joj je više od 80 posto tijela bilo spaljeno.

“Ali uspjela je preživjeti, kao i braniteljica Mira Vrdoljak, koja je bila osuđena na 20 godina zatvora i zatočena u jednom od srpskih logora”, napomenula je Ljiljana Poje.

Da i Austrijanci mogu razumjeti značaj velebnog izložbenog postava i iz prve ruke čuti od hrvatskih žena braniteljica što se sve događalo u Domovinskom ratu, pobrinula se Magdalena Stjepanović, prevodeći govore na njemački jezik.

AUTOR Snježana Herek

Komentari

Komentari