Subota, 5 prosinca, 2020

Božinović: Razmotrit ćemo aplikacije za praćenje ljudi

Pandemija je utjecala na različite aspekte naših života, na zdravlje građana i način života, kao i gospodarstvo, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, prenosi HRT.

Ministri unutarnjih poslova Europske unije danas imaju virtualni sastanak na kojem će razgovarati o stanju na vanjskim i unutarnjim granicama i o poboljšanju prometa preko unutarnjih granica kako bi se osiguralo funkcioniranje unutarnjeg tržišta i slobodan protok robe.  Raspravljat će se i o planovima za popuštanje mjera koje su uvedene kako bi suzbile širenje korona virusa, ali i o mobilnim aplikacijama za praćenje koje bi, kako tvrde, pomogle u borbi protiv širenja pandemije.

No u isto vrijeme treba osigurati da ne zadiru u pravo na privatnost.

– Razmotrit ćemo inovativna rješenja poput sustava baziranih na aplikacijama za praćenje kontakata, što je ključno za sprečavanje širenja virusa i kontrolu – rekao je Božinović.

Oporba: Ovo je uvod u diktaturu

Mjeru praćenja mobitela nisu uveli ni Nijemci, ni Talijani, ni Francuzi, ni Španjolci. Naravno, pitanje se nameće samo po sebi, da je toliko učinkovito, zar je ne bi netko od njih uveo?

Izraelci su je imalu pa im ju je ukinuo Ustavni sud.

Krajem ožujka u Saboru se raspravljalo o dopuni Zakona o elektroničkim komunikacijama, kojima se predlaže omogućavanje praćenja osoba putem mobitela u svrhu smanjenja širenja zaraze korona virusom.

Oporbeni saborski zastupnici upozorili su da bi svaku mjeru koja ograničava slobode građana Hrvatski sabor trebao donijeti dvotrećinskom većinom.

– Ovakvi Zakoni, koji služe samo za plašenje, nisu provodivi uopće. Dakle, može se spremiti mobitel i dobiti savršeni alibi za odlazak gdje god hoćete jer ne prati se čovjeka nego mobitel – rekao je tada SDP-ov Ranko Ostojić.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak bio je još žešći.

– Ovo nema nikakvog smisla, ovo je uvod u diktaturu koja se pokušava na mala vrata uvesti u ovoj groznoj situaciji kada će ljudi pristati na sve. HSS na to neće pristati. Ovo je uvod u Orwellovu 1984.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Ništa do 1. srpnja! Capak: ‘Odustanite od toga, nikako ne bih preporučio…’
>>> NEVJEROJATNO, KINEZI UHVAĆENI NA DJELU: Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova otkrilo javnosti što je Peking pokušao izvesti
>>> ‘Treba vršiti što više obdukcija umrlih od korone, sad nam je jasno zašto’
>>> (VIDEO) Poslušajte novu pjesmu Marka Perkovića Thompsona: ‘Ne boj se
>>> PICULA DAO INTERVJU ZA SRPSKE MEDIJE: “Ništa od razmjene teritorija s Kosovom, ništa od pristupanja 2025.”
Komentari

Komentari