Željana Zovko - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=94868712

BOŽINOVIĆ O CRNIM SLUTNJAMA: ‘Samo je jedna mogućnost da ne dođe do potpunog lockdowna…’

Podijeli

‘Jedina mogućnost da ne dođe do potpunog lockdowna je poštivanje mjera i odgovorno ponašanje, i ja se nadam da do lockdowna neće ni doći’, citira AFP ministra Davora Božinovića

Jedna od najuglednijih svjetskih novinskih agencija AFP objavila je tekst u kojem pišu o rekordnom broju zaraženih u Hrvatskoj, a u naslovu navode kako turizam uzima danak.

Napominju kako smo u srijedu imali rekordan broj zaraženih (358) te kako je riskantna turistička sezona donijela ponovi rast Covida-19 u našoj zemlji.

Prvih smo se mjeseci uspješno borili protiv pandemije te smo imali manje od 100 slučajeva dnevno nekoliko mjeseci i potom gotovo nije bilo novih slučajeva sredinom svibnja, piše AFP.

Zapadne zemlje uvode karantene za putnike iz RH

“No, novi slučajevi su se pojavili kada je Hrvatska otvorila granice turistima za ljetnu sezonu, s više od 200 slučajeva dnevno potkraj kolovoza te rekordnih 358 u srijedu.

Posljednjih dana zemlje poput Velike Britanije i Njemačke uvele su karantenu i druge mjere za putnike koji se vraćaju iz dijelova Hrvatske, dok je Italija identificirala turiste koji se vraćaju iz Hrvatske kao uzrok dijela novozaraženih, prenosi Danas.hr

Vlada je u srijedu priopćila kako se još uvijek nada da će se s krizom boriti bez rigoroznih mjera. “Jedina mogućnost da ne dođe do potpunog lockdowna je poštivanje mjera i odgovorno ponašanje, i ja se nadam da do lockdowna neće ni doći”, citira AFP ministra Davora Božinovića.

Trećina slučajeva dolazi s južnog Jadrana

Gotovo trećina novih slučajeva otkrivena je uz hrvatsku južnu obalu, gdje su obala i idilično otoci privukli gomilu turista. Vlada priznaje da je preuzela rizike u nastojanju da spasi turizam, koji čini petinu ekonomije.

“Bilo je to, budimo potpuno iskreni, jasan politički cilj hrvatske vlade da turistička sezona bude dobra koliko može biti u ovim okolnostima”, rekao je prošlog tjedna premijer Andrej Plenković.

U srpnju su turistički dolasci bili nešto ispod polovice prošlogodišnjih brojki, a dužnosnici su to nazivali “izvrsnim” u ovim okolnostima. Dosad je u Hrvatskoj zabilježeno 8800 slučajeva zaraze i 174 preminulih od koronavirusa, zaključuje AFP.

Izvor: Danas.hr


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> CAPAK ODGOVORIO: Neću poslušati preporuku WHO-a
>>> Policajka iz Njemačke: ‘Kad se vratim kući, svima ću preporučiti Hrvatsku za odmor’
>>> NEĆETE VIŠE SAMO TAKO LAKO IZ SAMOIZOLACIJE: Uvode nova pravila! Imamo nova saznanja, nešto ćemo pooštravati…
>>> OTKRIĆE: Imamo nova žarišta korone – Capak je upravo otkrio gdje je virus buknuo
Komentari

Najnovije