Zagreb, 30.03.2020. - Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske održana u ponedjeljak u 14 sati. Na fotogrfiji Davor Božinović. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk / POOL

BOŽINOVIĆ NAJAVIO OŠTRIJE MJERE: “Set mjera bi trebao vrijediti negdje do Božića”

Podijeli

Nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića i ministra Davora Božinovića sa županima, najavljeno je da će Nacionalni stožer pripremiti oštriji set epidemioloških mjera do sutra. Nove mjere počet će se primjenjivati krajem tjedna te će biti na snazi do Božića.

Danas je u Banskim dvorima održan sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministra unutarnjih poslova i voditelja Nacionalnog stožera civilne zaštite Davora Božinovića te župana.

Nakon sastanka, ministar Božinović najavio je uvođenje novih, oštrijih mjera, s obzirom na to da se epidemiološka situacija u Hrvatskoj pogoršava.

“Do sutra će Stožer pripremiti jedan novi set mjera s kojima ćemo upoznati župane. Taj set mjera bi trebao vrijediti negdje do Božića. Naravno da se radi o oštrijim mjerama od ovih koje su sada”, rekao je uvodno Božinović te dodao kako bi te mjere mogle biti na snazi i do šest mjeseci, no o tome će se naknadno raspravljati.

Nove mjere odnosit će se poglavito na gospodarstvo, konkretno na ugostiteljski i kulturni sektor.

“Nešto malo kultura, a nešto i školstvo, treba naći balans u rednom racionalnom opsegu, jer ovaj se virus ponaša tako da kada doneseš najrestriktivnije mjere, čim dođe do popuštanja on se ponovno razmaše, zato nije poanta ići u najstrože mjere, nego staviti da se one pomalo pojačavaju sa željom da se zaustavi širenje i ciljem da zdravstveni sustav ne bude preopterećen, on je pod velikim pritiskom, ali i da svi naši pacijenti dobiju skrb, a ne samo oni oboljeli od covida”, pojasnio je ministar.

“Treba pronaći balans koji smo tražili svo ovo vrijeme”, rekao je Božinović te dodao kako se virus ponaša tako da se razmaše nakon pooštravanja mjera.

“Ovo će sigurno biti najjače mjere do sada u ovom drugom valu”, kaže Božinović te ističe da je cilj rasterećenje zdravstvenog sustava.

“Na nacionalnoj razini će ići strože mjere, to vam mogu potvrditi”, dodaje.

“S jedne strane treba razmišljati o očuvanju zdravlja i zdravstvenog sustava, s druge treba brinuti o gospodarstvu, a mora se misliti i na mentalno zdravlje građana”, rekao je Božinović govoreći o složenosti situacije.

Ide li se na to da cjepivo bude obavezno, upitali su ga novinari.

“Postoje cjepiva koja su obvezna. Cjepivo bi smanjilo širenje, to je nešto o čemu ćemo voditi računa”, odgovorio je Božinović.

Reporterka N1 televizije, upitala je ministra uključuju li strože mjere policijski sat ili lockdown.

“Policijski sat nikad nije bio opcija, a klasični lockdown kao što je bio u prvom valu, ne”, rekao je Božinović.

Kazao je da se nastavlja policijska akcija provjeravanja tko se drži epidemioloških mjera.

Božinović smatra da uvođenje novih mjera nije poraz dosadašnje politike, već se prema nalazima epidemiologa procijenilo da su okupljanja najčešći izvor zaraze i brzine širenja.

Podsjetimo, u protekla 24 sata zabilježena su 2.323 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 19.161. Među njima su 2.093 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 244 pacijenta. U protekla 24 sata oporavilo se 2.390 osoba, testirano je njih 8.944, a preminulo je 47 osoba. U samoizolaciji su trenutno 40.762 osobe.

Sve odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske dostupne su na poveznici.

Komentari

Najnovije