Četvrtak, 28 svibnja, 2020

Bošnjaković o silovanju u Zadru: “Protiv suca neće biti stegovnih mjera jer je obrazložio odluku, ja u to ne smijem ulaziti ni gledati spis”

– Ocjenjivati je li sud pogriješio ili nije, to neću. Ako je sud i pogriješio, postoji postupak po pravnim lijekovima, podnijet će žalbu i državni odvjetnik, a vjerojatno i oni kojima su izrečene mjere opreza. Sudac je odluku obrazložio, ja u to ne mogu ulaziti, nemam pravo gledati ni u spis, što u njemu jest i nije – rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković dajući izjavu u povodu slučaja silovanja maloljetnice u Dalmaciji nakon što je javnost šokirala odluka suca zadarskog Županijskog suda koji je pustio osumnjičenike da se brane sa slobode.

Ono što je objavljeno zvuči vrlo loše, treba pokušati osigurati mir, svi podaci koji se objavljuju jako štete isključivo žrtvi, treba pustiti sud da odradi svoj posao – rekao je ministar.

Dodao je da razumije uznemirenost javnosti, ali da se moramo ”suzdržati halabuke jer je ona na štetu maloljetnice”.

– Postoje mehanizmi da se reagira na pravi način, vjerujem da će sud u zakonitim rokovima donijeti odluke koje treba u povodu pravnih lijekova. Što se tiče premještaja suđenja, morao bi doći prijedlog od DORH-a i obrazloženi razlozi, tu bi vrhovni sud trebao odlučiti. U ovoj fazi postupka ne vidim razlog za stegovne odgovornosti suca, odluka je donesena i obrazložena – rekao je. Dodao je kako je i sudac koji je izrekao odluku dobivao prijetnje te je zatražio zaštitu, no nije rekao tko mu je prijetio.

Podsjetimo, sedmorica mladića u dobi od 17 do 19 godina sedam su puta u razdoblju od kolovoza prošle godine do srpnje ove godine, silovali tada 15-godišnju djevojčicu u jednom mjestu pokraj Zadra. Oni su privedeni u policiju, no kada su dovedeni na sud, nije im određen istražni zatvor nego su pušteni da se brane sa slobode.

Komentari

Komentari