Bolivijski ljevičarski predsjednik prosvjede zbog varanja na izborima proglasio – državnim udarom, uveo izvanredno stanje!

Podijeli

U Boliviji je u srijedu počeo opći štrajk zbog sumnji da ljevičarski predsjednik Evo Morales namješta izbore, a  socijalist Morales je prosvjede nazvao “državnim udarom”.

“U tijeku je državni udar (…), desnica se uz međunarodnu pomoć priprema za državni udar”, rekao je u srijedu pred novinarima 59-godišnji socijalistički čelnik, smjerajući na prosvjednike koji “ne dopuštaju prebrojavanje glasačkih listića” i “pale državne zgrade”.

Tijekom večeri u La Pazu i u drugim gradovima prosvjednici su se ponovo sukobili s redarstvenim snagama zapalivši zgradu izbornog povjerenstva u Santa Cruzu, na istoku zemlje, gospodarskom zamašnjaku zemlje i oporbenom središtu. Od nedjelje, kada su izbori održani, su zapaljena sjedišta još triju tijela lokalne vlasti koja nadziru izbore.

“Bolivija nije Venezuela”, glasio je grafit u Santa Cruzu.

“Želim pozvati bolivijski narod da se mobilizira mirno, u okviru ustava, radi obrane demokracije”, rekao je Morales koji je proglasio “izvanredno stanje”.

U srijedu se nastavilo sporo prebrojavanje glasova. Drugi krug izbora se ne održava ako pobjednik u prvom krugu dobije više od 50 posto glasova ili 40 posto plus prednost od 10 postotnih bodova ispred drugog kandidata.

Po najnovijim službenim rezultatima nakon prebrojavanja 97 posto listića, Morales je osvojio 46,03 posto, a njegov glavni protukandidat, centrist Carlos Mesa  37,35 posto, što je prednost blizu potrebnih 10 postotnih bodova.

Potpredsjednik bolivijskog Vrhovnog izbornog suda (TSE) Antonio Costa zatvorio je tu ustanovu kritizirajući sustav prebrojavanja.

U ponedjeljak su promatrači Organizacije američkih država (OAS) izrazili “veliku zabrinutost i iznenađenje zbog radikalnog i teško shvatljivog zaokreta u vezi s tendencijom djelomičnih rezultata“. Naime, nakon što je u početku gubio, najednom je Morales počeo naglo dobivati glasove!

Sastanak o Boliviji održava se u srijedu u Washingtonu, u sjedištu OAS-a koji je pristao na zahtjev vlade provesti reviziju prebrojavanja.

Morales je, iako vlada autokratski kršeći zakone i ustav, miljenik međunarodne zajednice, pa su tako svi mediji javljali ljetos o požarima u brazilskom dijelu Amazone i za njih krivili desničara Bolsonara koji je predsjednik samo nekoliko mjeseci, dok su zanemarili da je još više gorjelo u Boliviji kojom cijelo desetljeće vlada ljevičar Morales.

Komentari

Najnovije