Srijeda, 29 siječnja, 2020

Bogat program svečanosti u Kninu

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, te 22. obljetnica vojno-redarstvene operacije “Oluja” svečano se obilježava u Kninu, u organizaciji Ministarstva branitelja, Ministarstva obrane RH i Ministarstva unutarnjih poslova. Program je započeo u 7 sati budnicom ulicama Knina koju će izvesti Orkestar Oružanih snaga RH.

Na Trgu Ante Starčevića kod spomeniku pobjede “Oluja 95” u 8.30 sati bit će položeni vijenci i zapaljene svijeća, a zajednički vijenac položit će predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, kninski gradonačelnik Marko Jelić te predstavnici udruga branitelja iz Domovinskog rata. Misu za poginule branitelje predvodit će vojni biskup, mons. Jure Bogdan.

U 9.15 sati bit će održan vojno-akrobatski ceremonijalni program Počasno zaštitne bojne na Trgu dr. Ante Starčevića te mimohod motocikla i motora (vojarna “Kralj Zvonimir”- trg Oluje- pomoćno igralište NK Dinara).

Čitanjem povjesnice o vojno-redarstvenoj operaciji “Oluja”, imena poginulih i nestalih pripadnika u toj operaciji te minutom šutnje, u 9.20 sati započinje program na kninskoj tvrđavi. Tradicionalnom zvonjavom kninskih crkvenih zvona obilježit će se ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom operacije. Slijedi podizanje hrvatske zastave uz državnu himnu, nakon čega će biti ispaljena 22 plotuna iz topničkih oružja, u spomen na 22. obljetnicu Oluje. Slijedi zračni mimohod zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (osam postroja – helikopteri Bell, helikopteri KW OH-58, helikopteri MI8, zrakoplovi Zlin 242, zrakoplovi AT-802, zrakoplovi CL-415, zrakoplovi PC-9, zrakoplovi MiG-21).

U 10 sati na kninskoj tvrđavi prigodno će se nazočnima i javnosti obratiti predsjednica Republike, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade i kći branitelja koji je poginuo u Oluji. U 10.30 sati kreće mimohod povijesnih postrojbi, zastava iz Domovinskog rata, ešalona hrvatskih branitelja, tri ešalona Oružanih snaga, MUP-a, vatrogasaca, dužnosnika i uzvanika s kninske tvrđave prema crkvi Gospe Velikog Hvatskog Krsnog Zavjeta, u kojoj će se u 11.30 sati tradicionalno održati misa za domovinu. Predvodit će je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

Dužnosnici i uzvanici susrest će se sa stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima prve skupine i članovima obitelji branitelja poginulih i nestalih u Oluji u 12.40 sati, a za 13 sati predviđen je obilazak braniteljskih zadruga. Od 12 do 15 sati dijelit će se vojnički grah. Navečer će na Trgu dr. Ante Starčevića u 21 sat koncert održati Prljavo kazalište, a program završava vatrometom u 23 sata.

Hina/Fah

Komentari

Komentari