Petak, 3 travnja, 2020

Bleiburg: započela komemoracija na groblju koju predvodi predsjednik HBK mons. Puljić, nastavlja se misom u 12 sati

Danas se održava središnja komemoracija u povodu 73. obljetnice Bleiburške tragedije i hrvatskoga Križnoga puta na Bleiburškom polju u Austriji, koju od 12 sati možete pratiti na 1. programu Hrvatske televizije.

Komemoracija je počela u 11 sati molitvom za žrtve kod Hrvatskog groba na mjesnom groblju u Unterloibachu, nakon čega će krenuti procesija prema Blajburškom polju.

U 12 sati na Blajburškom polju započinje službeni dio.

Misu će predvoditi zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Želimir Puljić, a molitvu za žrtve islamske vjeroispovijesti glavni imam Medžlisa Islamske zajednice iz Gunje Idriz Bešić.

Suorganizatori komemoracije u liturgijskom dijelu su Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu i Hrvatska katolička misija u Klagenfurtu, a komemoracija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora te supokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine. Nazočit će joj predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, član Predsjedništva BiH Dragan Čović, izaslanik predsjednice Republike bit će ministar državne imovine Goran Marić, a predsjednika Vlade RH ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, javlja HRT.

Na komemoraciji sudjeluju i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić, zastupnici Ante Babić, Ivan Šipić, Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović te tajnik Hrvatskoga sabora Davor Orlović.

Na Bleiburgu se odaje počast stradanju više desetaka tisuća hrvatskih civila i vojnika poražene NDH koji su se u svibnju 1945. u Austriji htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila Jugoslavenskoj vojsci.

Komentari

Komentari