Petak, 5 lipnja, 2020

Blažević: “Kada sam bio blijed pred utakmicu i moji igrači su bili blijedi”

Miroslav Ćiro Blažević gostovao je u emisiji Novi dan gdje je, između ostalog, komentirao stanje u hrvatskom nogometu, brojne transfere hrvatskih nogometaša i važnost trenera.

Kako Vam u ovom trenutku izgleda nogometni svijet i najava niza transfera?

“Posljednja utakmica hrvatske reprezentacije me obeshrabrila, ali je itekako optimistično i možemo biti zadovoljni. Naši nogometaši su vrlo tražena roba u svijetu i to je važno i za naše klubove iz kojih odlaze. Mi izvozimo one najatraktivnije transfere i dobili smo potvrdu da su to najbolji nogometaši na svijetu. Naše podneblje daje sjajne talente koje brane boje svjetskih klubova”.

Što je najvažnije u nogometu?

“Ja više nisam trener, ja sam sad u mirovini, ali reći ću nešto s čime će se složiti mnogi. Najvažniji čovjek u ekipi je trener. Taktika i strategija su dar Božji, ili ga imate ili nemate, ali važno je i u kakvom stanju igrači izlaze na teren. Čačić nije znao istjerati neprijateljas terena, morate biti lider, imati kredibilitet da vas se slijedi. Ja kada sam bio blijed pred utakmicu i moji igrači su bili blijedi. Najvažnije je da si spreman nadmašiti svoje kapacitete”.

Kako sada stojimo?

“Treba pobijediti, lako je pričati. Bili smo veliki favoriti, ali ekipa nam je na Islandu igrala sa samo 65 posto kapaciteta. Važno je u kakvom si stanju. Strah je izuzetan motiv, strah od poraza, strah od konsekvenci poraza. Rijetki su igrači koju mogu ispoljiti sav svoj talent i zato su važni treneri. Igraju za velike klubove i tamo se za svaku utakmicu stvara dojam važne utakmice, a kod nas je stav ‘lako ćemo’ Trener mora stavljati igrače u ratničko stanje i dobiti rat u prvom poluvremenu”.

Je li se nešto bitno promijenjenom sada s prvakom Rijekom i Kekom kao trenerom?

“Bez konkurencije je Kek najbolji trener i to je rezultatom pokazao. On je donio sportsku kurtoaziju, ne bavi se niskim udarcima, džentlmen je i znalac. Imao je on i kriza rezultata, ali imao je sreću da je imao predsjednika kluba znalca i on ga nije mijenjao. Mamić bi ga stojedan put promijenio. Isplatilo se jer je u kontinuitetu stalno nadograđivao, Miškoviću najveća zasluga. Rijeka u Ligi prvaka može napraviti neki blic uspjeh, ali treba nadogradnju”.

Hoće li se Pjaca vratiti u Juventus nakon ozljede?

“Nisam imao prilike s njim razgovarati,ali znam da je vanserijska klasa, on je drugi Ronaldo. On je obdaren svime. On je športaš, ne možete od talenta napraviti klasu ako nije športaš. Tu vrstu ozljede sam imao i ja, ali je tada to bilo fatalno i znalo se da je gotovo. Danas je ortopedija otišla daleko i bio sam sretan kada sam vidio da ide kao gazela. Brinem se za njega, on je biser hrvatskog nogometa”.

Želi li Mouringo i Perišića?

“On je znalac i zato želi Perišića. Razgovarali smo na francuskom i usput me pitao što mislim o Perišiću. CIljano je došao u Zagreb da ispipa teren, a ne da vidi kako je Bandić uredio Zagreb. Mi svi imamo jedan hendikep i podcjenjujemo naše ljude. Kada je Modrić otišao za 40 milijuna shvatio sam da i ja imam hendikep jer sam mislio da je to puno novca. Perišić ima sve i to je Mouringo prepoznao”.

Domagoj Vida se upravo oženio, kakvi su igrači nakon ulaska u brak?

“Trebali bi biti bolji. Ja sam htio da su igrači vezani jer su bolji na terenu. Znam mnogo talenata koji su se upropastili zbog nesretne ljubavi”, izjavio je Blažević za N1 televiziju.

Foto: FaH

Komentari

Komentari