Četvrtak, 28 svibnja, 2020

Blaženka Divjak: Ako saznate čime sam naljutila Bandića, molim vas, javite mi

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak danas će se u Saboru naći na udaru zastupnika iz Kluba Milanja Bandića koji pokreću inicijativu za njenom smjenom i pokušat će skupiti potpise za to.

“Ja bih željela da današnji dan obilježimo kao dan borbe protiv nasilja. Parafrazirat ću jedan naš bend ‘Ništa mi neće ovaj dan pokvarit'”,  kaže ministrica. Na pitanje čime je razljutila zagrebačkog gradonačelnika, Divjak kaže da – ne zna. “Ako vi saznate, molim vas, javite mi”, rekla je.

Ministirca je prigodom dana borbe protiv nasilja naglasila kako su ove godine među prijavljenima za nagradu Luka Ritz uglavnom djevojčice, ali i kako očekuje da će sljedeće godine biti i više dječaka jer “nenasilno rješavanje sukoba nije samo za dječake nego za cijelo društvo”.

Divjak je najavila javno savjetovanje o akcijskom planu prevencije nasilja u školama, a komentirala je i mogućnost povećanja plaća za nastavnike, prenosi N1

“Mi te razgovore vodimo već tri mjeseca, to nije nova situacija. Razgovaram i sa sindikatom učitelja i sa sindikatom zaposlenih u srednjim školama. Oni su to stavili na stol. U međuvremenu smo imali sastanke i s drugim ministrima i to je stvar koja je u tijeku. Pokazuje se da je, nakon što smo osigurali sredstva za reformu, udžbenike i nagrađivanje nastavnika, vrijeme da sad riješimo i nesrazmjer u plaćama učitelja i nastavnika. Moj prijedlog je da se od jeseni krene s povećanjem koeficijenta za 4 posto,  a iduće godine za još dva posto”, kaže ministrica.

Što se tiče napisa kako učenici sve češće zbog pritiska obrazovnog sustava i odličnog uspjeha traže pomoć psihologa zbog preopterećenosti, ministrica kaže kako je jedan od najvažnijih elemenata kurikularne reforme učenje uz vrednovanje i vrednovanje koje daje povratnu informaciju, te da je to jedan od najzastupljenijih elemenata u edukacijama nastavnika.

“To je jedan širi konekst, ali stvarno jest u našem kontekstu”, kaže ministrica.

Komentari

Komentari