Utorak, 11 kolovoza, 2020

Bjelorusija poklonila Srbiji četiri borbena zrakoplova MiG- 29

Bjelorusija je poklonila Srbiji četiri borbena zrakoplova “MiG-29”, koji će biti remontirani i modernizirani po istom modelu kao i šest zrakoplova dobijenih od Rusije, rekao je ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin.

On je naveo da su avioni donirani kao plod dogovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.

Vulin je rekao za “Politiku” da će Srbija za godinu dana imati eskadrilu moderniziranih “migova-29”, a stići će i prvi helikopteri “H-145M”.

“Verujem da ćemo biti jači i za helikopter `Mi-35`, kao i za brojno naoružanje iz naše proizvodnje. Samohodne haubice `nora 552` nalaze se u završnoj fazi ispitivanja u Tehničkom opitnom centru i očekuje se veoma brzo njihov prijam u naoružanje naše vojske”, rekao je Vulin.

Ministar obrane Srbije je napomenuo da postoje pokušaji ugrožavanja zračnog prostora Srbije i da su oni prepoznati i spriječeni.

“Ništa ne može ući u naš prostor, a da mi to ne primjetimo i u skladu s procenjenim stupnja opasnosti reagiramo”, rekao je on.

Na pitanje je li prema procjeni Ministarstva obrane postoji rizik od pogoršanja sigurnosne situacije na Kosovu i Metohiji i u Kopnenoj zoni sigurnosti, Vulin kaže da vojska čuva mir i sigurnost svakog građanina Srbije, ali da uvijek postoji rizik.

“Budno pratimo svaki pokušaj destabilizacije Kosova, a posebno pokušaj preuzimanja sjevernog dijela silom”, naglasio je Vulin.

Govoreći o izvozu naoružanja, on je naveo da je tijekom ove godine zaključeno 718 milijuna dolara ugovorenih poslova, kao i da su proizvodi domaće obrambene industrije veoma traženi na svim tržištima.

On je najavio da će vojska Srbije ove godine imati znatan broj aktivnosti s NATO-om, najveći broj aktivnosti do sada sa Organizacijom ugovora o kolektivnoj sigurnosti, predvođenoj Rusijom, ali i veliki broj bilateralnih aktivnosti sa SAD i s Rusijom, čak najveći ikada.

“Mi smo vojno neutralna zemlja i tako ćemo se ponašati u vremenu pred nama”, rekao je Vulin./Srna/HMS/

Komentari

Komentari