Srijeda, 21 listopada, 2020

BIVŠI BRITANSKI PREMIJER: “SAD JE VRIJEME ZA UVOĐENJE SVJETSKE VLADE S NEOGRANIČENIM IZVRŠNIM OVLASTIMA”

Sada je vrijeme da svjetski čelnici stvore jednu svjetsku vladu za rješavanje dvostruke medicinske i ekonomske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, izjavio je u četvrtak bivši britanski premijer Gordon Brown.

Bivši vođa ljevice rekao je da postoji potreba za radnom skupinom koja bi uključivala svjetske vođe, zdravstvene stručnjake i šefove međunarodnih organizacija i NGO-a koji bi imali neograničene izvršne ovlasti.

Nije dao naznaku tko će imenovati “vođe”, koliko će dugo služiti ili što će sve uključivati ​​njihove ovlasti, prenosi Guardian, glasilo ekstremne ljevice u Britaniji.

Brown jednostavno želi da novi sloj globalne nad-vlade stvori rješenje za krizu koja je započela u Wuhanu u Kini. “To nije nešto što se može riješiti u jednoj zemlji”, rekao je. “Mora postojati koordinirani globalni odgovor.”

Brown je rekao da je trenutna kriza drugačija od one u koju je sudjelovao 2008. tijekom globalnog financijskog sloma, kad je – kao prononsirani ljevičar – bio jedan od glavnih zagovornika bailouta banaka novcem poreznih obveznika. “To je bio ekonomski problem koji je imao ekonomske uzroke i imao je ekonomsko rješenje. Ovo je prije svega hitna medicinska situacija i mora se zajednički djelovati kako bi se to riješilo. Ali što više intervenirate za rješavanje medicinske hitnosti, to ćete više izgubiti u ekonomiji”, rekao je.

Brown je rekao da će se njegova predložena globalna radna skupina boriti protiv krize na dva fronta. Trebat će koordinirani napori da se pronađe cjepivo i da se organizira proizvodnja, nabava i spriječi profiterstvo.

Trebamo neku vrstu izvršne vlasti“, rekao je Brown. “Da to radim ponovo, učinio bih G20 širom organizacijom, jer u trenutnim okolnostima morate slušati zemlje koje su najviše pogođene, zemlje koje stvaraju razliku i zemlje u kojima postoji potencijal za ogroman broj ljudi koji će biti pogođeni – poput onih u Africi. ” Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond trebali bi imati veću financijsku moć kako bi se nosili s utjecajem krize na zemlje s niskim i srednjim dohotkom, rekao je.

Njegove ideje za sad, srećom, nisu naišle na širu podršku svjetskih čelnika – vjerojatno jer smatraju da još nije pravo vrijeme da se s takvim idejama izađe u javnost.

Komentari

Komentari