Utorak, 2 lipnja, 2020

BIVŠA REDOVNICA I MINISTRICA OBRUŠILA SE NA PLENKOVIĆA: ‘Pa dobro ljudi, jesmo li zaista ovce?

‘Skoro 30 godina se bavim problemom ovisnosti, a čini mi se da je sada gore nego kad sam tek počela. Mislim u političkom smislu’, napisala je Brenardica Juretić u objavi na Facebooku

Nekadašnja redovnica te ministrica socijalne politike i mladih u Vladi Tihomira OreškovićaBernardica Juretić, na Facebooku je oštro kritizirala premijera Andreja Plenkovića i njegovu vladu, a sve povodom prošlotjednog trostrukog ubojstva u Splitu te reakcija premijera i nekih ministara na taj slučaj.

Još dok je bila zaređena kao sestra Bernardica, Juretić se aktivno bavila problemom ovisnosti o drogama, a u Splitu je osnovala humanitarnu i terapijsku organizaciju “Zajednica Susret”. Sada su je zasmetale izjave premijera i nekih njegovih ministara iz kojih je zaključila kako se pokušava stvoriti dojam da je Split “grad-slučaj”. Objavu Bernardice Juretić prenosimo u cijelosti.

Iz Splita krenule skoro sve inicijative protiv droge

“Vozim se danas i usput slušam vijesti na radiju. Ministar Božinović kaže da je Split siguran grad, premijer kaže da će postrožiti zakone i kažnjavanje dilera… Pa dobro ljudi, jesmo li mi zaista ovce? Do sad smo proglašavani nepismenima, marginalcima… a evo sada nam je oduzeto i pamćenje. Od Splita se pokušava napraviti grad slučaj kako se pokušalo napraviti i prije 30 godina. A upravo iz Splita su krenule, manje više, sve aktivnosti borbe protiv droge. Iz Splita su krenula prva savjetovališta i komune ili terapijske zajednice za ovisnike. Iz Splita je krenuo prvi centar za prevenciju ovisnostu u Sv.Kaju itd itd.

Ne moram naglašavati da sam i sama bila pionir u tome. Nakon “splitskog modela”, nastao je uspješan hrvatski model borbe protiv droge koji se poslije pretvarao u model borbe protiv ovisnosti.

‘U našoj inicijativi nisu bili glumci, samo stručnjaci’

Na žalost, zadnjih godina se taj model sve više i više devastira. A sam premijer koji želi pooštravati zakone, podržao je ukidanje Ureda za droge. Da, znam da nije ukinut nego je bila namjera pripojiti ga Ministarstvu zdravstva ali oni nisu znali što će s njim pa je pripojen Zavodu za javno zdravstvo. Osnovana je Inicijativa koja je tražila da Ured ostane samostalan. Štoviše, tražili smo da bude središnji ured i da pokriva sve ovisnosti. Taj ured bi trebao zapošljavati stručnjake koji bi predlagali politike prevencije i borbe protiv svih oblika ovisnosti.

Tražili smo i prijem kod premijera. Ne da nas nije primio nego iz njegovog ureda nismo čak dobili ni odgovor na naš zahtjev. Je da u Inicijativi nisu bili glumci/e. Bili su samo stručnjaci koji se godinama bave tom problematikom i osobe koje su se uspješno reshabilitirale i resocijalizirale. Jedino je odmah odreagirala saborska zastupnica, gđa Ines Strenja Linić, predsjednica saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu skrb i organizirala tematsku sjednicu koja, na žalost, nije imala podršku vladajućih. Isto tako su mediji to ozbiljno shvatili i obradili ali, na žalost, premijeru nismo bili interesantni.

‘Situacija je gora nego prije 30 godina’

Dakle, ignorira se struka, iskustvo i rezultati rada, a onda, kad se dogodi tragedija, vladajući će pooštriti zakone. Pa gospodo, omogućite vi samo da se zakoni provode i poštivaju, a nemojte nas praviti budalama i pretvarati nas zaista u “banana državu”. Mi koji godinama radimo, davno smo napravili anamnezu, uspostavili dijagnozu i dali prognozu. Jednostavno rečeno, omogućite nam da radimo. Ne razbacujete novac bespotrebno nego poduprite entuzijaste koji su i do danas na mrvicama preživjeli i cijelo vrijeme marljivo i nesebično se žrtvuju.

Pogledajte koliko dobivaju terapijske zajednice, a koliko neke gromoglasne udruge i usporedite rezultate rada jednih i drugih. Također usporedite cijenu usluge u sličnim državnim ustanovama i u terapijskim zajednicama, kao i broj korisnika i broj djelatnika. Skoro 30 godina se bavim problemom ovisnosti , a čini mi se da je sada gore nego kad sam tek počela. Mislim u političkom smislu. Pa dajte, prije nego najavite ozbiljne izmjene zakona, pozovite ljude iz prakse da vam kažu što valja što ne valja. Nadam se da će civilni sektor iz ovog područja također “probuditi” i postati glasniji i da se neće bojati da ne ostane bez “mrvica” ako nešto glasno kaže”, napisala je Juretić u objavi na Facebooku.

Vozim se danas i usput slušam vijesti na radiju. Ministar Božinović kaže da je Split siguran grad, premijer kaže da će…

Objavljuje Bernardica JuretićSubota, 18. siječnja 2020.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> DOBILA OBAVIJEST OD BANKE I OSTALA U ŠOKU: ‘Oni to zovu ‘prešutno prekoračenje’, ništa me nisu pitali, a radi se o najvećoj kamati’
>>> Senzacija Eura doživjela šok i širom otvorila vrata polufinala Sloveniji
>>> ČERVARU NOVINARI POKVARILI SLAVLJE PITANJEM O ŠTRLEKU: ‘To je nepravda prema igračima koji su tu!’
>>> Kinezi otpustili zaštitare na Pelješkom mostu, na teren izašla i policija!
Komentari

Komentari