Zagreb, 05.07.2020. - Izjava predsjednika koalicije RESTART Davora Bernardića nakon dočeka rezultate parlamentarnih izbora na Iblerovom trgu. Na fotografiji Krešo Beljak, Silvano Hrelja, Anka Mrak Taritaš. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

BIJES U HSS-U: “OVO JE KRAJ HSS-a, ILI ĆE OTIĆI BELJAK ILI SVI MI”

Podijeli

Ovo je kraj HSS-a, a ako Krešo Beljak ne podnese ostavku na stranačkom Predsjedništvu, otići će drugi ljudi – kazao je visokopozicionirani član HSS-a koji je želio ostati anoniman za Jutarnji list. HSS predvođen predsjednikom Krešom Beljakom na parlamentarnim izborima osvojio je samo dva zastupnička mandata.

– Najavljivao je tri i još neke nesigurne, ali nismo osvojili ni ta tri sigurna – kaže sugovornik Jutarnjeg iz vrha stranke koji očekuje da će se sutra održati Predsjedništvo HSS-a na kojem bi se trebali analizirati izborni rezultati.

Potpredsjednik HSS-a Vlaho Orepić, koji se Beljakovoj opciji pridružio u travnju ove godine, jučer je rekao da je rezultat jednostavno loš.

Na pitanje treba li Beljak podnijeti ostavku, Orepić je odgovorio:

– To je Beljakova stvar, odnosno njegov stav prema okolnostima u kojima smo se zatekli, a mi članovi vrha stranke ćemo o svemu tome razgovarati na stranačkom Predsjedništvu koje će se održati do kraja tjedna i donijeti konkretne odluke.

“Nema smisla”

Šef HSS-a Beljak jučer se nije javljao na pozive, a prekjučer je na svom profilu na društvenim mrežama objavio:

“Dojmovi su još uvijek jaki, razočarenje je beskrajno, izborni poraz još jače boli, ali bez obzira na sve život ipak mora ići dalje”.

Naš sugovornik kaže da se predsjednik HSS-a nije konzultirao sa stranačkim tijelima ni oko samog sporazuma sa SDP-om te da je sve odluke donosio samostalno.

– Zatvorio nam je vrata svih političkih opcija, osim SDP-a, ovo više nema smisla – rekao je naš sugovornik.

Davor Vlaović, zamjenik predsjednika HSS-a, na pitanje kako dalje odgovara da su “rezultati koalicije ispod svih naših očekivanja”.

– Nismo vodili personaliziranu kampanju i sada je jasno da smo kao koalicija loše komunicirali teme koje su od nas očekivali glasači. To se, naravno, reflektiralo i na HSS. HSS-ovo glasačko tijelo i članstvo je očekivalo samostalan izlazak na izbore i jasno definiranje HSS-ovih politika koje su se ovoga puta utopile u koaliciji. To nam je zadatak za budućnost – kaže zamjenik predsjednika Vlaović.

Beljak je u svom postu, pak, članovima HSS-a poručio da je njihova stranka još živa.

“HSS kao stranka je uspio (nekako) preživjeti, a s osvojena dva saborska mandata imamo priliku pokušati ponovno graditi povjerenje birača kojeg smo očito poprilično izgubili. Najveći krivac za ovaj (ipak) neuspjeh sam naravno, kao predsjednik, ja osobno i od te odgovornosti ne mogu i neću bježati.

Zato ću vrlo skoro, već ovaj tjedan obaviti konzultacije s užim vodstvom stranke te zatim sazvati Predsjedništvo HSS-a, na kojem ćemo razmotriti sve mogućnosti te zajedno odlučiti što i kako ćemo dalje. Glave gore! Još uvijek smo živi, a to je u ovom trenutku svakako najbitnije!”, napisao je.

Dugovi

Zamjenik predsjednika Vlaović na pitanje očekuje li Beljakovu ostavku kaže:

– Predsjednik je javno rekao da ne bježi od odgovornosti. Ovaj tjedan ćemo imati sastanak užeg vodstva stranke i razgovarati o svemu.

No, na pitanje može li HSS preživjeti samo na dva zastupnika, Vlaović uzvraća kako je “aktualno vodstvo HSS-a u zadnje četiri godine vratilo više od šest milijuna kuna dugova koji su se vukli više od jednog desetljeća, a koje su napravila bivša vodstva”.

– Preživljavanje nije samo financiranje stranke, to je i stranačka baza koju imamo i s kojom moramo uspostaviti snažniju komunikaciju s definiranim politikama – kazao je Vlaović. Dodao je da će osobno ostati uz HSS.

Komentari

Najnovije