BIH: SDA tužiteljici prijeti smrću, tvrde da je korupcijska afera “udar Hrvata na Bošnjake”!

Podijeli

HDZ BiH ocijenio je u utorak da vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) potiče nacionalnu netrpeljivost tvrdnjama kako istraga korupcijske afere nabave respiratora predstavlja hrvatski politički udar na Bošnjake, te je osudila pritiske na pravosuđe.

“Pritisci i pokušaj političkog utjecaja na pravosudne i policijske institucije nedopustivo su ponašanje koje predstavlja izravno zadiranje u njihov rad”, stoji u izjavi HDZ BiH, uz ocjenu kako SDA time ujedno potiče nacionalnu netrpeljivost u zemlji.

Vladajuća hrvatska stranka reagirala je nakon što su iz SDA danima vršili otvoreni pritisak na policiju i pravosudna tijela U BiH zbog privođenja predsjednika vlade Federacije BiH Fadila Novalića, koji je pod istragom zbog sumnjive nabavke respiratora za bolnice u Sarajevu, Mostaru i Tizli.

SDA je ultimativno tražila Novalićevo puštanje na slobodu, a glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić optužila je da “progoni istaknute Bošnjake” i to po nalogu kojega je dobila od HDZ-a te su sve opisali kao pokušaj državnog udara.

Glavna tužiteljica je u ponedjeljak dobila pojačanu policijsku zaštitu jer su joj nakon oštrih optužbi iz SDA preko društvenih mreža upućene i prijetnje smrću.

Iz HDZ-a su u utorak odlučno odbacili tvrdnje koje dolaze iz najveće bošnjačke stranke te su ocijenili kako SDA insinuira postojanje državnog udara.  Iz HDZ-a su ocijenili kako SDA ovime “svjesno obmanjuje javnost i pere ruke (od kriminala)  pred vlastitim narodom”.

U zaštitu integrireta Tužiteljstva BiH u utorak je stao i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, koji je također kazao kako ne može biti ničega protubošnjačkog u legitimnoj istrazi o sumnjivoj kupnji respiratora.

Radončić je kazao kako su pritisci na Tužiteljstvo BiH zbog ovoga za njega neprihvatljivi te kako je to jedan od razloga zbog kojih se odlučio podnijeti ostavku i “zahvaliti se SDA” na tome što su mu svojedobno dali da postane ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH.

Na istupe iz SDA u utorak je reagirala  i Delegacija Europske unije u BiH.

“Neovisnost tužitelja i sudaca su od suštinskog značaja i moraju se osigurati. Prijetnje i pritisci na policiju i tužitelje su neprihvatljivi”, stoji u njihovoj izjavi.

Tužiteljstvo BiH vodi istragu o spornoj nabavci stotinu respiratora iz Kine za koje je plaćeno nešto više od 5,3 milijuna eura, koju je uvezla poljoprivredna zadruga “Srebrena malina”. Ti su se strojevi pokazali neupotrebljivima u bolnicama a ispostavilo se i kako su kupljeni po cijeni većoj od tržišne.

Prošlog su tjedna zbog toga u poicijskom pritvoru završili premijer Novalić, suspendirani ravnatelj Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić.

Tužiteljstvo BiH je za njih zatražilo određivanje jednomjesečnog pritvora, no Sud BiH je to odbio pa se sva trojica sada brane sa slobode.

Komentari

Najnovije