Srijeda, 30 rujna, 2020

BiH će od EU dobiti 80,5 milijuna eura za borbu protiv koronavirusa

Europska unija je izdvojila pomoć od 800 milijuna eura Zapadnom Balkanu i Turskoj za pomoć zdravstvu i otklanjanju ekonomskih i socijalnih štetnih posljedica epidemije korona virusa, priopćila je danas Europska komisija u Bruxellesu.

EU daje tu podršku u sklopu pomoći od 15,6 milijardi eura “partnerskim zemljama”, najviše Africi i drugim dijelovima svijeta, kao i Balkanu i neposrednim susjedima Unije kao “hitnu podršku za humanitarne potrebe, jačanje zdravstva, opskrbu vodom, pospješenje sposobnosti da se izbore s pandemijom i otklone društvene, socijalne i ekonomske posljedice”.

Povjerenik za prošerenje Oliver Varhelyi je izjavio da se ova pomoć daje “zato što živimo na istom kontinentu i jedino zajedno možemo uspjeti” u suzbijanju korona virusa i otklanjanju ekonomskih i društvenih posljedica korona pandemije.

Varhelyi je naveo da je EU ukupno 3,8 milijardi eura izdvojila za potporu svojim istočnim i južnim susjedima, kao i Zapadnom Balkanu i Turskoj.

EU je od izdvojenih sredstava Albaniji dodijelila 4 milijuna za medicinsku opremu, Bosni i Hercegovini 7 milijuna eura za bolničku zaštitu i opremu zdravstvenog osoblja, Kosovu je odobreno 5 milijuna eura za laboratoriju, zaštitna sredstva i respiratore, dok je za Crnu Goru dato 3 milijuna eura također za medicinsku opremu, zaštitu i respiratore, a Sjevernoj Makedoniji je namijenjeno 4 milijuna eura za medicinske zaštitne potrebe i nabavku 5.000 testova za korona virus.

Europska unija je također za otklanjanje socijalne i ekonomske štete izdvojila 46,5 milijuna eura Albaniji, 73,5 milijuna eura Bosni i Hercegovini, 63 milijuna Kosovu, 63 milijuna eura Sjevernoj Makedoniji.

Još 290 milijuna eura je EU odobrila za oporavak Zapadnog Balkana kao cjeline od nevolja koje je izazvala epidemija korona virusa./Beta/HMS/

Komentari

Komentari