Četvrtak, 2 srpnja, 2020

BEZ SRAMA: Lora Vidović – Nedopustivo je Domovinski rat poistovjetiti s HOS-om

S naslovnica hrvatskih medija u posljednjih nekoliko tjedana ne silazi pučka pravobraniteljica Lora Vidović. U skladu s time Vidović je dala intervjue nizu medija, pa je tako za Nacional među ostalim poručila da je ”nedopustivo Domovinski rat usporediti s HOS-om”. U razgovoru za Net-hr progovorila je o glazbeniku Marku Perkoviću Thompsonu te napomenula kako se dio nedavno objavljene analize koji govori o pjevaču tiče pjesme u kojoj se koristi ustaški pozdrav.

”Točnije, riječ je o odluci policije da se ne žali na oslobađajuću presudu prvostupanjskog suda, čime je ona postala pravomoćna, pa Visoki prekršajni sud nije imao prilike iznijeti svoj stav.

Također, kasnije se policija pozvala na tu istu presudu, obrazlažući zašto nije podnijela optužni prijedlog sljedeći put. Dakle, policija se u ovim slučajevima pozivala na praksu koju je i sama kreirala, odnosno na stajalište prvostupanjskog suda u pojedinačnom slučaju, iako je trebala voditi računa o ranijim presudama najviših sudova i postupati temeljem Ustava, međunarodnih ugovora, zakona i drugih izvora prava”, poručila je pučka pravobraniteljica. U razgovoru kojega je povela za Novi list dotakla se i pozdrava ‘Za dom spremni’.

”Neki sudovi će, na primjer, reći da »Za dom spremni« nije nezakonit, jer se izrijekom ne spominje ni u jednom zakonu. Neki drugi sudovi smatraju da, iako nije spomenut, »Za dom spremni« ulazi u obilježja opisana različitim prekršajnim zakonima. Iz tog razloga je, na primjer, Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima u Dokumentu dijaloga pozvalo Vladu da razmisli hoće li bolje normirati neke zakone. Mi u analizi, sukladno tome, pitamo hoće li se to i dogoditi, s obzirom na to da je od donošenja Dokumenta dijaloga prošlo osam mjeseci. Mislim da bi to trebalo učiniti, jer se sada događaju velike razlike. Drugi je problem kada policija podnese prekršajnu prijavu, prvostupanjski sud donese oslobađajuću presudu, na koju se policija ne žali, unatoč poznatoj i ujednačenoj praksi Visokog prekršajnog suda i Ustavnog suda. Tako presuda postane pravomoćna. I, što je još gore, u istoj situaciji sljedeće godine, policija ni ne podnese optužni prijedlog, zato što je prvostupanjski sud lani donio oslobađajuću presudu, koja je postala pravomoćna upravo zato što se oni nisu žalili.

Dakle, očito nema volje da se dođe do sudske instance koja ujednačuje sudsku praksu”, poručila je Vidović, a na upit novinara da li govori o Thompsonovoj pjesmi ‘Bojna Čavoglave’ kazuje pak da nije riječ samo o tome već i o postrojavanju HOS-ove postrojbe u Splitu. ”Pjesma »Bojna Čavoglave« počinje pokličem »Za dom spremni«. Taj je poklič suprotan Ustavu i pravnom poretku Republike Hrvatske, a bio je to, ponavljam, i 1991., i 1992. Sigurna sam da Marko Perković Thompson sve to dobro zna, ali očito je da mu to ne smeta da ga i dalje izgovara. Ako će to pomoći, evo, ja ga vrlo iskreno i dobronamjerno pozivam da odustane od tog pokliča – pod cijenu da ispadnem naivna”, izjavila je pučka pravobraniteljica čija je nedavna analiza ukazala na relativizaciju ustaškog režima u hrvatskom javnom prostoru, a koja je u djelu javnosti prilično negativno odjeknula. Prema toj analizi objavljenoj na internetskoj stranici pučkog pravobranitelja ‘relativizacija zločina NDH narušava temeljne vrijednosti Ustava, a izostanak reakcija otvara prostor mržnji’.

Inače, Vidović se funkcije pučke pravobraniteljice domogla 2013.godine izborom Hrvatskog sabora, a na toj je poziciji naslijedila Juricu Maličića koji je dužnost pučkog pravobranitelja obnašao od 2004.godine. Pučka pravobraniteljica zapravo je i opunomoćenica Hrvatskog sabora, a uloga joj je zaštita i promicanje ljudskih prava i sloboda. Središnje je to tijelo za suzbijanje diskriminacije te djeluju i kao Nacionalni preventivni mehanizam za zaštitu osoba lišenih slobode, a u svojem radu Vidović bi ako je suditi po napisima s interneta trebala biti samostalna i neovisna, te se bira na period od osam godina.

“Unatoč tome, eksplicitni ustaški ili nacistički simboli ili oni koji asociraju na ustaški pokret, prisutni su u javnom prostoru u Hrvatskoj. Tako se posljednjih godina tiskaju knjige, pišu i objavljuju članci i intervjui, održavaju tribine, snimaju dokumentarni filmovi i emitiraju televizijske emisije, u kojima se negira ili umanjuje zločinački karakter NDH. Osim u huškačkim i nacionalistički obojenim medijima, ovakvi stavovi iznose se i u službenom glasilu Katoličke crkve, a prodrli su i u prevladavajuće medije, uključujući i na javnu televiziju”, stoji u tekstu pučke pravobraniteljice koji je nedavno uzburkao duhove na političkoj sceni.

A stoji i na stranicama Jutarnjeg lista kako je Vidović na dužnost pučkog pravobranitelja te ne odveć davne 2013. godine imenovana premda ne ispunjava niti minimalne zakonske uvjete za izbor na tu dužnost, a riječ je o 15 godina staža u pravnoj struci. Mlada pravobraniteljica kako se tada pisalo protuzakonit je izbor za odgovornu javnu dužnost, a iz biografije koju je tada dostavila Saboru može se iščitati da je Vidović rođena 1973.godine, diplomu zagrebačkog Pravnog fakulteta stekla je 1997.godine, a prvi posao iste godine dobila u prosincu i to u Ministarstvu rada gdje se zadržala pola godine, nakon toga prelazi u Ministarstvo vanjskih poslova, u kojem se bavila različitim aktivnostima. Među ostalim, s 28 godina imenovana je atašeom u hrvatskom veleposlanstvu u Norveškoj. Bila je i treća tajnica za multilateralu, imenovana je zamjenicom pravobraniteljice za djecu, a djelovala je i kao predstojnica UNICEF-ova ureda u našoj zemlji, što se prema pisanju spomenutog medija nije moglo tretirati kao posao u pravnoj struci. Iz biografije aktualne pravobraniteljice proizlazi da je u pravnoj struci provela 12 godine te je time zaključeno kako je Sabor birajući je svjesno pregazio vlastite zakone.

Autor: Iva Međugorac/Dnevno


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> ŠTO SE SPREMA? Na Kosovo stigla vojna oklopna vozila iz SAD

>>> BANJA LUKA: Arkanov sin osuđen za nasilničko ponašanje

>>> ŠOKIRAO BUJANCA: Urednik televizije na kojoj se emitira Bujica praktički napao Bujanca

Komentari

Komentari