Petak, 4 prosinca, 2020

BEROŠ POTVRDIO: Stožer možda uvede prohibiciju, zabranu točenja alkohola

Ministar zdravstva Vili Beroš bio je gost RTL Direkta te je pritom odgovarao na pitanja o e-uputnicama, epidemiološkim mjerama te smrti muškarca u bolnici u Čakovcu.

Rekao je da svaki početak može biti težak i da treba znati da su e-uputnice posljedica planske informatizacije hrvatskog zdravstvenog sustava.

– Započela je još prije 13 godina. Na početku je i e-recept imao problema. Tako da treba neko vrijeme da se veliki sustav prilagodi novonastaloj okolnosti. Ali mislim u cjelini da je ovo vrlo kvalitetna novost u hrvatskom zdravstvenom sustavu koja će omogućiti novu funkcionilanost da liječnici obiteljske medicine mogu naručivati pacijente na određene pretrage u bolnice. Neće više morati sa papirnatim uputnicama sami obilaziti zdravstvene ustanove ili ih skenirati i slati e-mailom već će to biti učinjeno putem informacijskog sustava, rekao je.

Na pitanje što se događa u Čakovcu, je li gotova inspekcija provedena zbog smrti muškarca i je li mu pogreškom ubrizgan medicinski benzin.

– U ovom trenutku ne bih mogao potvrditi tu informaciju, rekao je Beroš i izrazi sućut obitelji preminulog muškarca.

– Moram izraziti žaljenje svih sudionika hrvatskog zdravstvenog sustava što se ovakav događaj dogodio. U tijeku je inspekscijski nadzor. Odmah po saznanju uputio sam zdravstvenu inspekciju u Čakovec. Dogovorili smo se da se pokrene unutrašnji nadzor. Po dobivanju odeđenog izvještaja poduzet ćemo daljnje korake. Ono što je potrebno na osnovu ovog događaja je izvući određene pouke i učiniti sve da se mogućnost ovakvog događaja u budućnosti smanji na najmanju moguću mjeru, rekao je Beroš.

Govorio je i o sutrašnjem sastanku epidemiologa i ugostitelja te komentirao razmatra li se neka vrsta zabrane točenja alkohola i pušenja u zatvorenim prostorima.

– U ovom trenutku se o tome ne razgovara, ali isto tako ću reći, da epidemiolozi raspolažu s tim, ali i mnogim drugim mjerama, ukoliko će biti potrebne. Sadašnja epidemiološka situacija je takva da u Stožeru nismo razgovarali ni o ograničenju točenja alkohola, a ni o zabrani pušenja, kazao je.

Dodao je da je potrebno razgovarati s predstavnicima ugostitelja, event i glazbene industrije te da se mora pronaći modus suživota s virusom.

– Imamo dva cilja. U prvom redu spriječiti širenje virusa, ali i omogućiti normalne gospodarske tokove, rekao je. Rekao da se u ovom trenutku čak ni ne razmišlja o stišavanju glazbe na 65 decibela.

– Svjesni smo činjenice da će se dio prometa sa otvorenih površina, dolaskom lošeg vremena prenijeti u zatvorene površine i moramo razmotriti mogućnosti za nastavljanje tih gospodarskih djelatnosti, rekao je Beroš.

Potvrdio je da postoji mogućnost strožih mjera i kod nas, kao što su uvedene diljem Europe. Na pitanje zabranjuje li se ples, Beroš je kazao da se sve mora gledati u kontekstu datog trenutka.

– Prva uputa o plesu data je u svibnju i odnosila se na ples na svadbama i tada je rečeno da za jednog plesača treba osigurati četiri metra kvadratnog prostora te da se ne preporuča ples osobama koje ne žive u istom kućanstvo ili su u stalnom bliskom kontaktu. U kolovozu su žarišta postali noćni klubovi i tada je izdana preporuka koja se odnosi na plesne podije. Rečeno je da bi bilo puno bolje da se oni upotrebljavaju za mjesta za konzumaciju pića i ostalog, a ne i za ples. Nitko nikad nije i neće zabraniti ples, kazao je Beroš.

– Ali grupiranje i blisko druženje više osoba koje inače nisu u bliskom kontaku apsolutno nije dobrodošlo u vijeme dok je virus još uvijek oko nas, kazao je Beroš.

Rekao je da je stav Stožera da se, dok je to moguće, ne kažnjava nego apelira i educira i ukazuje na potrebu odgovornog ponašanja.

Beroš je u emisiji odgovorio i na kritike građana koji satima čekaju u redovima ispred bolnica.

– Živimo u kontekstu novog normalnog i ovi redovi su posljedica brige za zdravlje tih bolesnika, zdravstvenih djelatnika i svih ostalih. Uvijek je moguće unaprijediti određeni red i funkcionalnost, no to je na određenoj zdravstvenoj ustanovi. S obzirom da nema niti jedne zdravstvene ustanove koja ima slične infrastrukturne okolnosti, na ravnateljima je da organiziraju uvjete odvijanja zdravstvene zaštite pod maksimalno optimalnim uvjetima. Nekad je to moguće, a nekad teže, kazao je Beroš i dodao da upozoravaju ravnatelje da dolaze hladniji dani.

– Upopravamo ih da se tome prilagode i na neki način organiziraju redove i adekvatno pristupe tom problemu ljudi koji čekaju pretrage, kazao je. Rekao je i da od prvog dana upozoravaju da se posebna pažnja treba usmjeriti prema onkološkim bolesnicima.

– U kontekstu onoga što se dogodilo i ovih dana mogu reći da je snimljen prvi CT s malom dozom zračenja jednom bolesniku koji je po svom liječniku obiteljske medicine upućen na CT snimanje pluća u sklopu preventivnog programa ranog otkrivanja raka pluća, rekao je.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Horor nakon testa za koronu: ‘Ženi je kroz nos počela curiti moždana tekućina…’
>>> Policajac je naredio ženi da otvori prtljažnik, nije imao pojma da ga ona slika
>>> Objavili užasan podatak: Znate li tko čini 25 posto svih umrlih od korone u Hrvatskoj
>>> Hrvate zgranula nova mjera Stožera: ‘Ovo je totalni lockdown, ovo je kraj…’
Komentari

Komentari