Utorak, 31 ožujka, 2020

Benedikt i Sarah objavili knjigu o važnosti celibata: “Svećenstvo prolazi kroz mračno vrijeme”

Papa u miru Benedikt XVI. objavio je knjigu zajedno s gvinejskim kardinalom Robertom Sarahom, naglašavajući važnost svećeničkog celibata, odupirući se pritisku za ređenje vjenčanih muškaraca koji potječu iz nedavne vatikanske sinode o području Amazone.

Knjiga pod naslovom “Iz dubina naših srca” bit će objavljena na više jezika u srijedu i na engleskom u veljači, ali francuski dnevnik Le Figaro u nedjelju je objavio neke odlomke unaprijed, dajući predstavu o tonu i sadržaju knjige.

“Vjerujem da svećenički celibat ima veliko značenje i da je neophodan da bi naše putovanje prema Bogu ostalo temelj našeg života”, piše papa u miru.

“Svećenstvo prolazi kroz mračno vrijeme”, piše Benedikt XVI Zajedno sa svojim koautorom, kardinalom Robertom Sarahom. “Ranjeni razotkrivanjem tolikih skandala, zaokupljeni stalnim propitivanjem njihovog posvećenog celibata, mnogi svećenici dolaze u napast pomišljanjem da odustanu i napuste sve.”

Ne možemo šutjeti“, pišu dva prelata u svom uvodu djelu, koje je proizašlo iz rasprava tijekom sinodije biskupa prošle jeseni na području Amazonije, u kojem su se pojedini sudionici založili za zavjete oženjenih muškaraca u udaljenim regijama kako bi ublažili manjak katoličkih svećenika.

„Upoznali smo se, razmijenili svoje ideje i svoje brige“, pišu oni. “Mi to radimo u duhu ljubavi i jedinstva u Crkvi. Ako nas ideologija podijeli, istina ujedinjuje srca. ”

Pitanje oženjenih svećenika pretvorilo se u konačni sinodalni dokument, na koji će se papa Franjo pozivati ​​u svom post-sinodalnom apostolskom zanosu, koji se očekuje.

Prema kardinalu Sarah i papi u miru Benediktu, promatrali su “neobičnu sinodu medija koja je prevladala nad stvarnom Sinodom.”

“Nemojte dati da vas kontroliraju lošim zamolbama, đavolskim lažima, pomodnim pogreškama koje žele obezvrijediti svećenički celibat “, poručuju.

U svom apelu za celibat Benedikt piše da je povijesno, „od svakodnevnog slavlja euharistije, što podrazumijeva trajno služenje Bogu, spontano nastala nemogućnost bračne veze. Može se reći da se seksualna apstinencija, koja je bila funkcionalna, pretvorila u ontološku apstinenciju. ”

“Bračno stanje odnosi se na čovjeka u njegovoj cjelovitosti, a budući da služenje Gospodinu zahtijeva i potpuno davanje sebe, ne čini se moguće da dva zvanja obavljaju istovremeno”, piše Benedikt.

Sa svoje strane, kardinal Sarah, prefekt liturgijskog ureda u Vatikanu, odražava da je “celibat ponekad pokus, ali je i oslobađanje”, kao i “radost”, tako da lišavanje zajednica i svećenika ovo “nije djelo” milosrđa. ”

“Ne možemo predlagati svećenike drugog razreda “, napisao je.

Kardinal je također odbacio prijedlog da se ređenje oženjenih muškaraca u Amazoni može učiniti kao “izuzetak”.

To bi postalo bi trajno stanje, rekao je, i to bi bila “rana u dosljednosti svećeništva.”

Komentari

Komentari