Zagreb, 05.07.2020. - Izjava predsjednika koalicije RESTART Davora Bernardića nakon dočeka rezultate parlamentarnih izbora na Iblerovom trgu. Na fotografiji Krešo Beljak. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

BELJAK IMA DOGOVOR S PLENKOVIĆEM: AKO MU MINISTARSTVO POTVRDI SPORNE IZBORE ZA ČELNIKA HSS-A, USKOČIT ĆE VLADI S GLASOM?

Podijeli

Većina u Saboru ionako je minimalna, a neizvjesnost s HDZ-ovcem Draženom Barišićem, koji bi za šest mjeseci mogao odmrznuti svoj mandat i pitanje je koliko bi, ako ga u međuvremenu isključe iz stranke, u tom slučaju čvrsto bio uz Vladu, pogotovo tjera na razmišljanje ima li premijer Andrej Plenković već u rezervi dodatne zastupnike koji bi ga bili voljni podržati. U tom kontekstu nikako nije nevažna činjenica da Ministarstvo pravosuđa i uprave vodi postupak koji će rezultirati odlukom je li Krešo Beljak koncem srpnja legalno izabran za predsjednika HSS-a, piše Novi list.

Njegovi protivnici u stranci, među kojima je najviše javno eksponirana bivša potpredsjednica HSS-a Ana-Marija Petin, gradonačelnica Orahovice, zatražili su od ministra Ivana Malenice da poništi Izbornu skupštinu, tvrdeći da je ona sazvana uz prethodno obilato kršenje Statuta, čak krivotvorenje zapisnika sjednice Glavnog odbora. Ova je procedura još u fazi prikupljanja dokumentacije, a kada to završi, Malenica ima dva mjeseca da potpiše rješenje. Ana-Marija Petin žali se da se Beljak ponaša kao da je već odlučeno njemu u prilog.

Spustio loptu

– Premda Ministarstvo još nije verificiralo Izbornu skupštinu jer traje ispitni postupak, Krešo svejedno održava sjednice Predsjedništva HSS-a, za koji dan će se sastati i Glavni odbor, a članovi obaju tijela izabrani su na nelegalnoj skupštini. K tome je i Predsjedništvo donijelo odluku o upućivanju nadzora u županijske organizacije koje se ne slažu s Krešom. Apsurdno je to što se radi, rekla nam je Ana-Marija Petin, naglašavajući da ne može govoriti o detaljima postupka koji je u tijeku.

Novi list ju je pitao pribojava li se možda Beljakovog dogovora s Plenkovićem i Malenicom da ga priznaju za predsjednika HSS-a, a da onda on zauzvrat priskoči u Saboru u pomoć Vladi ako to eventualno bude zatrebalo. Upadljivo je da je Beljak u novom sazivu Sabora odustao od svoje poznate nepopustljive retorike prema HDZ-u, puno je blaži u izričaju i ne ustručava se ni pohvaliti Vladu. Nedavno je, gostujući na N1 televiziji, izjavio da bi cijela opozicija trebala promijeniti retoriku jer se na izborima početkom srpnja pokazala jasna volja hrvatskih građana da žele da Plenković i HDZ upravljaju državom.

Svi su primijetili da je Krešo spustio loptu na zemlju, da je značajno ublažio retoriku prema HDZ-u i da u Saboru podržava pojedine inicijative Vlade. Palo je i meni na pamet da to čini kako bi rješenje Ministarstva pravosuđa i uprave o HSS-u bilo povoljno za njega. Ali, ne želim vjerovati da bi ministar Malenica odlučivao o ovome pod utjecajem vladajuće politike. Ako je netko prekršio statut jedne stranke, a Beljak to sigurno jest kad je riječ o HSS-u, samo je to bitno. Važni su isključivo pravni, a ne politički kriteriji, ističe Ana-Marija Petin.

Promjena retorike

Ona procjenjuje da se Plenković neće upuštati u bilo kakve političke aranžmane s predsjednikom HSS-a.

– Mislim da si je premijer već osigurao stabilnu većinu u Saboru i da mu Beljak ne treba za to. Osim toga, tko bi to Plenkoviću mogao jamčiti da ga Beljak, nakon što bi Ministarstvo pravosuđa i uprave verificiralo njegovu izbornu skupštinu, ne bi izigrao i prestao podržavati Vladu. Beljak nije netko kome se može vjerovati, nije čovjek od riječi, zaključuje najžešća Beljakova suparnica u HSS-u. Ana-Marija Petin je, zajedno s istomišljenicima u stranci, Beljaka i kazneno prijavila Državnom odvjetništvu, izražavajući sumnju da je u srpnju falsificirao zapisnik sjednice Glavnog odbora HSS-a na kojoj je ostao u manjini. DORH još to nije procesuirao.

Beljak ne djeluje uznemireno, a rezolutno odbacuje mogućnost bilo kakve pragmatične političke trgovine s HDZ-om.

– Sve je u HSS-u apsolutno čisto, u potpunosti smo se pridržavali Statuta, što su u dopisu Ministarstvu pravosuđa i uprave potvrdila i naša tijela zadužena za nadzor, Statutarno povjerenstvo i Nadzorni odbor. Ali, kad bi unatoč tome, čemu se nadaju moji protivnici, došlo do poništenja Izborne skupštine, ja bih do 31. siječnja 2021. ostao predsjednik jer mi do tada traje mandat na koji sam prošli put izabran. Sukladno Statutu, ako bi takav bio rasplet, ja bih 31. siječnja odredio svog zamjenika i on bi HSS vodio do nove Izborne skupštine. Zato nikakva trgovina s HDZ-om ne dolazi u obzir, niti mi je to iz Vlade predloženo. Očekujem da se ministar Malenica neće miješati u odnose unutar HSS-a, sve bi drugo bio udar na parlamentarnu demokraciju, rekao nam je Beljak.

Ponudio je Novom listu objašnjenje za promjenu svoje političke retorike.

– Ljudi evoluiraju. Moja dosadašnja retorika nije polučila uspjeh kod birača, svjestan sam svojih pogrešaka i spreman sam se mijenjati. Koliko god ja možda bio razočaran ishodom izbora, volja građana mora se poštovati, poručuje Beljak.

Komentari

Najnovije