Bebić svjedočio u korist Sanadera: “MOL je bio većinski vlasnik, a dionice nisu kupili od RH”

Podijeli

Luka Bebić, bivši predsjednik Sabora, došao je jutros na zagrebački Županijski sud kako bi svjedočio u nastavku ponovljenog suđenja za aferu Ina-MOL.

Kazao je da je 2008. Ina bila u lošem stanju pa se o tome raspravljalo na sjednicama Predsjedništva HDZ-a. Tada je MOL imao 25 posto dionica Ine, a većinski vlasnik Ine je bila RH.

No u nekom trenutku je MOL došao do 47 posto dionica Ine što je, kako je kazao, zahtijevalo promjenu o načinu upravljanja Inom.

Kazao je da je izvještaje oko Ine podnosio Damir Polančec koji je bio, kako je kazao Bebić, bio vrlo iscrpan.

– Mi nismo bili stručnjaci, ali smo načelno razumjeli o čemu se radi. Ljudi su postavljali pitanja, a na kraju su se odluke donosile jednoglasno – kazao je Bebić.

Kazao je i da Vlada nije prodala niti jednu dionicu Ine te da je MOL do 47 posto došao tako što je kupovao dionice Ine od Fonda hrvatskih branitelja koji je imao sedam posto dionica. Bebić je kazao da je cijena dionica Ine bila visoka, što je bio motiv za prodaju dionica.

Upitan kada je doznao da Mol preuzima kontrolu nad Inom, Bebić je kazao:

– Mi smo bili zahvalni što postoji interes za Inu koja je bila u teškoj situaciji pa se nije puno propitivalo je li sve oko toga bilo optimalno. U to vrijeme bila je teška energetska situacija pa nam je bilo bitno da sačuvamo Inu.

Kazao je da po njemu nije bitno tko je član uprave već da je tvrtka uspješna.

– Bitno je da se donose dobre odluke pa makar da onaj tko ih donosi dolazi iz Japana. Bitno je da tvrtka bude uspješna, a ne je li odluke donosio Janos ili Ante – kazao je Bebić.

Trebala je svjedočiti i Marina Matulović Dropulić, no nije se pojavila. Poziv se na sud vratio s naznakom da nije nađena na adresi.

Komentari

Najnovije