Četvrtak, 22 listopada, 2020

BBC-jeva serija o mafiji snimana u Hrvatskoj nagrađena “Emmyjem”

Britanska kriminalistička serija McMafia u produkciji BBC-a, čija je prva sezona snimana na brojnim lokacijama u Hrvatskoj, dobila je ovogodišnju, 47. po redu Emmy nagradu za najbolju dramsku seriju izvan SAD-a.

Koproducent Igor A. Nola kaže kako su izuzetno ponosni da je u Hrvatskoj bilo 14 tjedana snimanja, što čini više od 60 posto ukupnih snimajućih tjedana i dana, te je hrvatska produkcija u tom periodu zaposlila preko 200 filmskih djelatnika i glumaca te tisuću statista.

Kreativnost i profesionalnost hrvatskog dijela ekipe uvelike je pridonijela kvaliteti serije, a nekoliko njih bili su i šefovi sektora. Ljepote Hrvatske i raznolikost lokacija pridonijele su da u navedenom periodu snimimo 12 različitnih svjetskih lokacija”, ustvrdio je.

Smatra da je to i veliko priznanje za seriju jer International Emmy Award dodjeljuje Međunarodna Akademija za televizijsku umjetnost i znanost koja je u televizijskom sektoru u rangu Oscara koji dodjeluje Američka akademija za filmsku umjetnost i znanost.

McMafia prikazuje međunarodni svijet organiziranog kriminala, s radnjom koja se odvija u desetak zemalja. Režiser je James Watkins, a u glavnoj ulozi je James Norton, poznat po serijama “Dolina sreće”, “Grantchester” te “Rat i mir”.

Prva sezona snimana je na brojnim lokacijama u Hrvatskoj u dva navrata – u jesen 2016. te u proljeće i ljeto 2017. godine. Snimalo se u Rijeci, Zagrebu, Splitu, Primoštenu, Opatiji, Jasenicama, Rovinju, Jastrebarskom, Lovranu, Obrovcu te na otoku Pagu.

Zapažene uloge u seriji ostvarili su Nina Violić, Lucija Šerbedžija, Goran Navojec, Željko Vukmirica, Vanja Matujec, Romina Tonković, Adlan Abdelmongy, Tjaša Perko, Uroš Certić, Hoji Fortuna, Lucija Kajić i Ratko Turčinović, a uz njih je bilo angažirano i tisuću statista.

Komentari

Komentari