Petak, 28 veljače, 2020

BARBIE je postala spolno neutralna: Nova verzija može biti dečko, cura, oboje…

Mattel, kompanija koja je proizvela i ima prava na Barbie lutku, upravo je izbacila na tržište “Gender neutral Barbie”, “Barbie neutralnog spola” s ciljem da “izbriše tradicionalne podjele”.

“Igračke su odraz kulture i kako svijet slavi pozitivan utjecaj različitosti i tolerancije prema drugačijem, osjetili smo da je došao trenutak da stvorimo lutku koja nema određen spol”, rekla je potpredsjednica Mattela Kim Culmone.

Lutka koja može biti i muškarac i žena dolazi u nekoliko nijansi boje kože, prenosi portal BoredPanda. Može biti kratke kose ili duge, može nositi hlače, suknje ili kratke hlačice, a nekoliko je i dostupnih cipela, naočala i drugih dodataka.

Fiozonomija nije ni muška ni ženska, usne nisu naglašene, nema dugih trepavica, ali ni široke čeljusti kakvu ima Ken. Nema grudi, niti široka ramena, nema ništa što bi bilo karakteristično za bilo koji spol. Nova Barbie je androgina. Usto, dolazi u bjelačkoj ili crnačkoj varijanti.

 

 

View this post on Instagram

 

We let toys be toys, so kids can be kids. ⁣Shop @creatableworld now! #AllWelcome

A post shared by MATTEL (@mattel) on

Uslijed pritiska “politički korektnih”, iako oni u pravilu nemaju djece, Disney je već ukinuo etikete s oznakama je li određeni kostim za dečke ili za curice, te pozivaju djevojčice da se obuku kao Captain America, a dječake da odjenu kostim Belle.

Prošle godine Mattel je također ukinuo podjelu na igračke za djevojčice i igračke za dječake i zamijenio ih kategorijama u kojima se ne spominje spol. Nešto se ipak nije promijenilo – Barbie je i dalje bezobrazno skupa, a ona bez spola je još skuplja, pa će u SAD koštati 30 – ili ako hoćete precizno u cent, 29.99 dolara.

“Lutke dizajnirane kako bi izbrisale spolne predodžbe i s kojima se mogu igrati svi” – slogan je kojim se reklamiraju ove lutke. Mattel je već ranije izbacio Hijab-Barbie, za islamske kupce, iako Islam strogo zabranjuje bilo kakvo slikanje ili pravljenje kipova ljudskog tijela (pa i lutaka).

Komentari

Komentari