Glina, 01.01.2021. - Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanoviæ obišao je mjesto Prekopa pokraj Gline gdje pripadnici HV-a postavljaju kontejnere za privremeni smještaj nastradalih u potresu. Na fotografiji ministar obrane Mario Banožiæ tijekom izjave za medije. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Banožić: Vojnici doprinose stabilizaciji sustava

Podijeli

Ministar obrane Mario Banožić koji je u petak obišao potresom pogođena područja zahvalio je vojsci na njihovom doprinosu u 2020., podsjetivši kako su oni od prvoga dana uključeni u sve teške situacije te im je poručio da oni doprinose stabilizaciji sustava.

Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj obišli su potresom pogođena područja u Sisačko-moslavačkoj županiji, Petrinju i Glinu te okolna mjesta, kao i vojarnu “Pukovnik Predrag Matanović” gdje su smješteni građani s područja Petrinje i okolice, stoji u priopćenju Ministarstva obrane.

“Dali ste svoj izniman doprinos u svemu, u stabilizaciji sustava i u razvoju svih ovih događaja koje danas dovode do toga da se možemo pripremati za obnovu”, rekao je Banožić vojnicima.

Posebno je zahvalio vojnicima koji su  pretrpjeli oštećenja na vlastitim domovima, a i dalje pomažu civilima.

“Svojim činom pokazujete nesebičnost i obavezu koju ste prihvatili kada ste se odlučili postati hrvatski vojnici”, poručio je.

Obraćajući se vojnicima, admiral Hranj rekao je kako je zadaća Hrvatske vojske ne samo da brani domovinu, nego i da pomogne civilnom stanovništvu u ovakvim situacijama kad im nitko drugi ne može bolje pomoći.

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović također je bio u obilasku Petrinje, naglasivši kako vojnici ovdje rade human posao koji nije primaran vojnički posao, ali je iznimno bitan.

Posjet Petrinji, Banožić i Hranj nastavili su obilaskom prihvatnog centra Hrvatskog crvenog križa, gdje im se pridružio i potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Zatim su obišli područje Gline i okolna sela na lokacijama gdje pripadnici Hrvatske vojske postavljaju kontejnere za privremeni smještaj nastradalih u potresu.

Tom prigodom, ministar Banožić istaknuo je kako je više od 800 pripadnika Hrvatske vojske angažirano od trenutka kada je potres pogodio Sisačko-moslavačku županiju, podsjetivši da je vojska pomagala na razne načine, od stabilizacije prometnica i javnih površina, uklanjanja građevinskog otpada, prijevoza starijih i nemoćnih, prevoženja pacijenta iz petrinjske i sisačke bolnice u Zagreb, do transporta pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja i ostalih.

Osvrnuo se i na angažman HV-a u vojarni u Petrinji gdje je privremeni smještaj pronašlo 380 građana i gdje je trenutno na raspolaganju oko 200 vojnika, dodavši da se taj broj sukladno potrebama može povećati.

Nakon stabilizacije ovog područja, Vlada će pristupiti izradi kredibilne studije koja će osigurati iznose koji će biti dostatni za daljnju potrebu, rekao je Banožić, istaknuvši da je za sada fokus na interventnim sredstvima od više od 100 milijuna kuna za Sisačko-moslavačku županiju, kao i na donacijama.

Tijekom dana, predviđen je angažman vojske na postavljanju šatora, stambenih kontejnera, dostavljanju humanitarne pomoći, pružanju pomoći i prihvatu civilnih osoba kojima je omogućen privremeni smještaj u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” te čišćenju prometnica na području Petrinje i okolnih mjesta.

(Hina)

Komentari

Najnovije