Zagreb, 25.03.2020 - Konfernecija za medije celnika Gradske uprave Grada Zagreba u garaži Gradske uprave o posljedicama potresa koji je pogodio Zagreb i epidemiji koronavirusa. Na slici zagrebacki gradonacelnik Milan Bandic. foto HINA/ Damir SENCAR/ ds

BANDIĆ najavio brzo antigensko testiranje zagrebačkih učenika

Podijeli
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak 26. studenog, najavio je da će se u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i Institutom za medicinska istraživanja i medicinu rada, provesti preliminarno istraživanje o prevalenciji koronavirusa među učenicima i zaposlenicima osnovnih i srednjih škola na području Grada Zagreba.

Gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, putem svoje službene Facebook stranice podijelio je detalje o brzom antigenskom testiranju učenika osnovnih i srednjih škola. Objavu prenosimo u cijelosti.

“Grad Zagreb, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i Institutom za medicinska istraživanja i medicinu rada, provest će preliminarno istraživanje o prevalenciji koronavirusa među učenicima i zaposlenicima osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba.

Testiranje antigenskim testovima provodit će djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar od 30. studenog do 4. prosinca u 15 škola Grada Zagreba. U svakoj od 15 škola, 8 osnovnih i 7 srednjih, testirat će se po 120 učenika, uz prethodnu suglasnost roditelja, te 20 zaposlenika, metodom slučajnog odabira.

Cilj testiranja jest na reprezentativnom uzorku dobiti informacije o prisutnosti virusa u zagrebačkim školama temeljem kojih će se određivati daljnje epidemiološke mjere u školama Grada Zagreba”, stoji u objavi.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs smatra kako škole nisu veliki širitelji zaraze.

“Procjena je jednako tako da i dalje škole nisu neki širitelji zaraze. Štoviše, ja sam prekjučer razgovarao i s austrijskim ministrom i razmijenili smo mišljenja, a oni su, kao što znate, u lockdownu. Ima jedna interesantna studija, potpuno nova, koju je Austrija provela među svojim učenicima brzim, antigenskim testovima. Rezultati studije su pokazali da je ustvari jako malo asimptomatskih slučajeva”, izjavio je ministar Fuchs za N1.

 

Komentari

Najnovije