Utorak, 7 srpnja, 2020

Bandić daje milijun kuna za Tratinčicu za Tita!?

Zapuštena fontana “Tratinčica za Tita”, na čijoj stražnjoj strani stoji natpis “Ponosni smo da smo živjeli u doba tvoje”, koja se nalazi u perivoju ispred stambene zgrade u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici uskoro bi ponovno mogla proraditi i zasjati u punom sjaju s obzirom na to da Grad Zagreb planira cjelovitu obnovu tog prostora za ukupno 750 tisuća kuna bez PDV-a.

Danas u potpunosti neispravna fontana rad je pokojnog dubrovačkog kipara Marijana Kockovića, za kojeg se govorilo da je “najdraži Titov kipar”, dok je “88 stabala za druga Tita” nastalo 1982. godine, kada se po cijeloj bivšoj Jugoslaviji sadilo drveće u spomen na posljednji Titov rođendan, javlja Jutarnji

Obnovom fontane posvećene Titu, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić tako će Josipa Broza  ipak ostaviti u Zagrebu, i to unatoč tome što je većinu u Gradskoj skupštini ostvario uz pomoć Neovisnih za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, čiji je isključivi uvjet za suradnju bio micanje imena Trga maršala Tita, a čija je agenda uklanjanje svih simbola komunističkog režima iz javnog prostora.

Hasanbegović i Esih više su puta, prije potpisivanja koalicije, naglašavali da neće surađivati s Bandićem i HDZ-om dok se ime Trg maršala Tita, “taj biljeg nasilja nad hrvatskim narodom”, ne ukloni. Obnova fontane, na čijoj pozadini stoji poruka Titu kako su Zagrepčani ponosni da su živjeli u njegovo doba, iznenadila je Zlatka Hasanbegovića.

Kako nam je sam rekao, načelni politički stav njega i Neovisnih je da se iz javnog prostora trebaju ukloniti svi simboli komunističke prošlosti.

Taj prostor u Vukovarskoj čini mi se kao prikladno mjesto budućeg okupljališta sljedbenika titoističkog kulta koji to mogu tretirati kao titoističku Višeslavovu krstionicu – poručio je Hasanbegović.

On je pak već za ovaj petak sazvao prvu sjednicu skupštinskog Odbora za imenovanje naselja, trgova i ulica. U tom odboru uz Hasanbegovića sjede njegov stranački kolega Tomislav Jonjić, HDZ-ovac Ivan Čelić, Dragica Nikolić iz Bandićeve stranke i Rada Borić iz Nove ljevice.

Jedina točka dnevnog reda bit će provedba promjene imena Trga maršala Tita.

Termin sjednice dva puta je mijenjan. Prvo se trebao održati u petak, no onda je R. Borić poručila da je tada nema u Zagrebu.

Tako će se u petak donijeti odluka Odbora da se krene u preimenovanje Trga maršala Tita, a prema proceduri, za mišljenje će se pitati i Vijeće gradske četvrti te Mjesni odbor.

Mišljenje mjesne samouprave nije obvezujuće pa je gotovo sigurno da će se točka o promjeni imena Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske naći na dnevnom redu sljedeće sjednice Gradske skupštine.

Foto: Zagrebački info

Komentari

Komentari