Četvrtak, 4 lipnja, 2020

BANDIĆ: “Da je moj prijedlog prošao ovo se ne bi dogodilo”, pozvao HEP da ne šalje račune oštećenima

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić rekao je danas da će Vladi predložiti formiranje zajedničkog radnog tima radi hitne izrade zakona o sanaciji nakon nedjeljnog potresa u Zagrebu, javlja HRT.

Bandić je rekao da mu je žao što prijedlog o obnovi fasada i sanaciji pročelja zadnje četiri godine nije naišao na pozitivan odjek u javnosti.

– 80 posto je Grad Zagreb nudio ljudima da pomogne, a 20 posto da oni osiguraju. Odgovorno tvrdim, ovo nitko ne bi rekao u Hrvatskoj osim mene, ja ću to reći jer je to istina, kao da se ispovijedam dragom Bogu, nesretan sam zbog toga, jer da je bilo razumijevanja i da se to napravilo, mi danas ne bismo imali 5 posto štete koju smo pretrpjeli u donjogradskim i gornjogradskim blokovima. To vam govori čovjek koji je u životu i žbukao i armirao, rekao je Bandić.

Izrazio je sućut obitelji djevojčice koja je poginula nakon potresa te svima onima koji su pogođeni koronavirusom ili potresom.

Bandić je rekao da će Zagreb i Holding sve zgrade i kuće koje su dobile ili će dobiti markicu “privremeno neuporabljivo” i “neuporabljivo” osloboditi režija svih društava koja isporučuju javnu uslugu – Holdinga, komunalne naknade i pričuve.

– Apeliram da to učine i HEP, HEP-Toplinarstvo i Hrvatske vode, rekao je Bandić.

Bandić je rekao da su više od 400.000 gospodarskih subjekata u Zagrebu dok traje pošast koronavirusa oslobodili 30 posto komunalne naknade. Kao gradonačelnik je bez Skupštine donio odluku da poduzetnike oslobodi najamnine za prostore u vlasništvu grada, kao i zakupa javnih površina.

Bandić je rekao da će 20 posto svojih primanja davati u fondove za pomoć od koronavirusa i potresa, javlja Dnevnik.hr. Na pitanje novinarke hoće li Zagrebparking prestati naplaćivati parking na uzoru na ‘neke druge europske gradove’, Bandić se naljutio i rekao da su to dezinformacije te da su one ‘opasnije od koronavirusa’.

Pročelnica Ureda za gospodarstvo Mirka Jozić rekla je kako je prije nekoliko minuta objavljen poziv za prijave šteta oštećenika nedjeljnog potresa. Obrazac je moguće popuniti elektronski da bi se smanjili socijalni kontakti, a tko nema tu mogućnost, može poslati i poštom ili doći do pisarnice i popuniti. Šest je adresa gdje se to može učiniti.

– Nakon prijave štete, gradsko povjerenstvo unosi prijave u registar šteta koji je baza na temelju kojeg će stručno povjerenstvo utvrđivati visinu štete. Zakonom je propisano što se sve može dobiti, koliko i tko se sve može javiti. Oštećenici koji imaju osiguranu imovinu ne mogu se prijaviti, kao ni oni koji nemaju legaliziranu imovinu. Iznimke se mogu raditi. Prihvaćat će se zahtjevi koji imaju štetu preko 60 posto na objektu i njima se može po ovom pozivu, tako je zakon regulirao, odobriti do 5 posto vrijednosti te štete. Vlada iznimno može taj postotak i povećati, rekla je Jozić.

Za 45 obitelji smještenih u SD-u Cvjetno naselje Zagreb će osigurati urede u nekoliko studentskih soba s ljudima koji će im pomoći u popunjavanju prijava.

Komentari

Komentari