fbpx
Srijeda, studeni 13, 2019

BALKAN BURE BARUTA? Hrvatska, Srbija i susjedstvo su prijetnja Europskoj sigurnosti tvrde

Milijuni komada lakog oružja koji kolaju Balkanom jesu “glavna prijetnja europskoj sigurnosti”, rekao je u utorak francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian dok Pariz i Berlin pokušavaju zaustaviti njegovo širenje u Europi.

To je oružje “glavna prijetnja europskoj sigurnosti”, rekao je u izjavi novinarima Le Drian uz kojeg je bio njegov njemački kolega Heiko Maas koji je rekao da je takva “situacija neprihvatljiva. Teroristi i kriminalci i dalje ubijaju ljude diljem Europe”.

“Europol ocjenjuje da trenutačno na zapadnom Balkanu kola između 3 i 6 milijuna komada vatrenog oružja, rekao je francuski ministar smjerajući na taj dio Europe koji obuhvaća Hrvatsku, Bosnu i Hercegovnu, Albaniju, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

Oružjem koje dolazi s tog područja uvelike se koriste kriminalne i terorističke mreže.

Francuski sudac Robert Gelli koji sudi za kriminal i odlučuje o pomilovanjima, ocijenio je 2016. da su se srbijanske skupine pojavljivale u trećini istraga u Francuskoj za međunarodno krijumčarenje oružja, 31,5 posto.

Dvojica ministara su se sastala u okviru francusko-njemačke koordinacijske inicijative za suzbijanje krijumčarenja vatrenog oružja na zapadnom Balkanu koja je pokrenuta krajem 2017. i koja je utvrdila plan djelovanja do 2024.

“U napadima u Francuskoj u siječnju i u studenom 2015. teroristi su se koristili nezakonitim oružjem s tog područja”, podsjetio je francuski ministar.

Počinitelji napada 13. studenog 2015. u Parizu i okolici za koje je odgovornost preuzela skupina Islamska država, posjedovali su “zastavu”, srbijansku inačicu ruskog kalašnjikova AK47. Hina

Komentari

Komentari