Utorak, 7 srpnja, 2020

Bad Blue Boysi u Koprivnici odali počast legendi Domovinskog rata – Rudolfu Perešinu

U drugom dvoboju 33. kola Prve HNL vodeći Dinamo je dvaput hvatao zaostatak na gostovanju kod Slavena Belupa i na kraju uspio osvojiti bod odigravši 2-2 (1-1). I bod osvojen u Koprivnici Dinamu znači puno s obzirom na kiks najbližih konkurenata Rijeke te Hajduka. Modri su zapravo stigli na korak do naslova prvaka

Kao i uvijek Dinamovci su imali i potporu navijača na tribinama, skupina Bad Blue Boysa došla je na stadion u Koprivnici bodriti svoj klub, u jednom trenutku utakmice podignuli su transparent u spomen na legendarnog pilota Domovinskog rata, Rudolfa Perešina, koji je posthumno odlikovan i činom stožernog brigadira.

Rudolf Perešin odbio pristupiti političkoj organizaciji “SKJ – pokret za Jugoslaviju”

Početkom devedesetih, kad se velikosrpska politika, predvođena Slobodanom Miloševićem, takozvanom JNA-a te četničkim hordama iz Srbije, pripremala za agresiju na Hrvatsku Perešin je odbio, poput većine pilota, pristupiti političkoj organizaciji “SKJ – pokret za Jugoslaviju”, koja je trebala stvoriti novu takozvanu ideologijsku osnovicu za opstanak centralizirane i unitarne Jugoslavije pod diktatom Miloševićeve Srbije.  Drugim riječima, osnovani su kako bi sačuvali komunistički režim te Jugoslaviju, bez obzira na cijenu.  Hrabri hrvatski pilot s  MiG-om odlučio je napustiti JNA te se uključiti u obrane svoje Hrvatske.

Jedan od najpoznatijih pilota HRZ-a Rudolf Perešin nestao je na dužnosti u vojno – redarstvenoj oslobodilačkoj operaciji Bljesak, kojom je početkom svibnja 1995. godina oslobođena Zapadna Slavonija.  Nakon zarobljavanja od strane srpskog agresora hrvatskom se pilotu gubi svaki trag tek tri godine kasnije njegovi posmrtni ostaci napokon su predani njegovoj obitelji, prenosi narod.hr

Podsjetimo, njegovo ime od 25. ožujka 1998. godine nosi Zrakoplovno-tehnička škola u Velikoj Gorici, kao i Središte za obuku HRZ i PZO “Rudolf Perešin” u vojarni Zemunik.

Komentari

Komentari