BACAJTE POKVARENA JAJA NA POLITIČARE, ALI NEMOJTE PUCATI!

Podijeli

‘Najgori oblik očaja koji može zavladati u jednom društvu je sumnja da je uzaludno živjeti pošteno’, riječi su talijanskog novinara Corrada Alvara o kojima upravo danas aktivno razmišljamo nakon nemilog događaja u jutrošnjim satima na Markovom trgu.

MUP je izvijestio kako je u policajca pred zgradom Vlade na Markovu trgu pucao 22-godišnjak koji je nešto kasnije na Jabukovcu počinio suicid, a od ranije nije bio poznat policiji. Javnosti, sad već poznat napadač, nakon stravičnog napada na društvenoj mreži Facebook poručio je kako je  dosta  bilo prevara i bezobzirnog gaženja ljudskih vrijednosti bez odgovornosti. Objavu je do sad lajkalo dvije tisuće građana, a podijeljena je oko dvije stotine puta.

Danijel Bezuk, dijete hrvatskog branitelja čijim je navodno kalašnjikovom pucao po zgradi Vlade RH, nećak poginulog pripadnika HOS-a u Vukovaru, nezadovoljan općim stanjem u društvu uzeo je pravdu u svoje ruke. Žrtva tog nasilnog čina je nedužni policajac, ionako premalo plaćen za svoje radno mjesto. Nezadovoljni građanin protekle je godine na društvenoj mreži ukazivao na svoje neslaganje s javnim politikama stojeći na Trgu bana Josipa Jelačića uz komentar ‘turist u svojoj državi’. Iz Bezukovih objava vidimo kako je obilježavao obljetnice iz Domovinskog rata, a uz fotografiju kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Bogdanovcima napisao je ‘Zapalit ću svijeću,molit ću do jutra.Za zdrav razum i za bolje sutra!’. O stanju u ekonomiji napisao je osvrt uz crni humor ‘Od plaće kupio san hlače i ostalo mi za žvakaće’.

1970. neki je nezadovoljnik nakon govora tadašnjeg britanskog premijera, laburista Harolda Wilsona, u gradskoj vijećnici Hammersmith u Londonu, bacio protestno jaje na njegov automobil. Sličan scenarij vidjeli smo u Omišu u mandatu Vlade Jadranke Kosor, a i Vojko Obersnel se našao kao meta pod „paljbom“ s jajima. Gađalo se političare fekalijama, cipelama, papirima, krumpirima i sve to u svrhu izraza nezadovoljstva građana. Civilizirani svijet tolerantan je na takve oblike upečatljivog izražavanja kojima je jedini cilj upozoriti političare na ozbiljnost određene teme ili političke probleme.

U stanju moralne konfuzije društva ili pojedinca, Bezuk je zagazio u domenu kaznenog zakona. Kao pojedinac imao je niz zakonskih mogućnosti izražavanja neslaganja s politikom; skupljanja peticija građana, pisanja javnih pisama kritike, organiziranjem legalnih prosvjeda za ili protiv nečega, ali njegova današnja odluka pala je na ono što je jedino držao za dovoljno glasnu poruku javnosti; pucačina na dobro posjećenom turističkom mjestu, a na lokaciji Vlade RH. Osuđujući metci pogodili su nedužnog policajca, a u prolazu je mogla biti i majka s djetetom, starica na putu do trgovine, vjernik na ulasku u Crkvu radi molitve, …

Je li mladi Bezuk bolji analitičar općeg dugogodišnjeg stanja politike u kojem vidi kako se ideološka retorika nešto promijenila, ali je patologija ostala ista ili je samo čovjek koji nije mogao savladati krizu svog stanja uma? Ne znamo. Ono što je sigurno je kako ovo nije teroristički čin u jednoj suvremenoj, civiliziranoj zemlji, ali ipak ukazuje na potrebu društva i zajednice na korjenite promjene. Iskazivanje nezadovoljstva legitimno je pravo svih građana, riječima neovisnog analitičara Zorana Grgića ‘Bolje je bacati pokvarena jaja, rajčice, a i g***a na g***a ako treba, ali nikako pucati! Ovo g***a se ne odnosi na nevinog stradalog policajca, jer i policajci su naši sinovi!’

 

Autor: Redakcija

Komentari

Najnovije