Izvor: Shutterstock

B1351 stigao u Hrvatsku? Prijeti nam nova opasnost: ‘Strah nas je, sve smo stavili u karantenu…’

Podijeli

Prva prijetnja zove se B117; detektiran je u Engleskoj u prosincu 2020, posljednja istraživanja pokazuju da je 70 posto zarazniji i 30 posto smrtonosniji, a proširio se u 70 zemalja svijeta

U svijetu su se pojavili novi sojevi koronavirusa, i to više vrsta tih sojeva.

“Ne treba se bojati, ali ga treba shvatiti kao prijetnju i ne biti opušten”, kazao je Luka Čičin Šain, virusni imunolog Helmholtz centra za infektivna istraživanja za RTL.

B117 smrtonosniji od covida-19

Prva prijetnja zove se B117. Detektiran je u Engleskoj u prosincu 2020. Posljednja istraživanja pokazuju da je 70 posto zarazniji i 30 posto smrtonosniji, a proširio se u 70 zemalja svijeta.

“Da bismo se zaštitili od opasnosti, moramo poduzeti dodatne korake u jačanju kontrola na granicama i na taj način zaustaviti uvoz novih sojeva virusa u zemlju”, izjavio je Boris Johnson, britanski premijer.

Engleska, koja se tjednima nalazi u strogim mjerama, uspjela je smanjiti broj novozaraženih za 17 posto. Johnson je odlučio zabraniti putovanja iz 22 zemlje, a slična odluka dogodila se i u SAD-u – zabrana putovanja od ponedjeljka za zemlje Europske unije, Veliku Britaniju i Brazil.

“Ako soj virusa koji ima veći stupanj transmisije postane dominantan, imat ćemo ispred sebe veliki izazov u obuzdavanju brzoširećeg virusa”, izjavio je Anthony Fauci iz američkog Nacionalnog instituta za infektivne bolesti.

Južnoafrički soj 50 posto zarazniji

SAD je već zabilježio prve slučajeve britanskog, ali i južnoafričkog soja. Njegovo ime je B1351. Detektiran je u Južnoj Africi, također u prosincu. Prva istraživanja pokazuju da je minimalno 50 posto zarazniji, a proširio se u 31 zemlju diljem svijeta.

Jedna od tih zemlja je i Njemačka u kojoj su obje mutacije detektirane, a mjere da se spriječe širenja rigorozne. Pacijent koji ima britanski soj virusa ušao je u berlinsku bolnicu u kojoj radi infektolog Trampuž.

“Prvi slučaj bio je u srijedu prošli tjedan. Njegov slučaj nije opasan, ali nas je toliko strah da će se brzo raširiti pa smo sve stavili u karantenu. Njemačka razmišlja čak i brže od ostatke EU-a da zaustavi sve letove s državama koje imaju puno mutacija”, pojasnio je Andrej Trampuž, infektolog iz berlinske bolnice Charite.

Jesu li ti sojevi stigli kod nas?

“Za Hrvatsku nemamo jasnih saznanja, ali tu je i manje sekvenciranja, tako da je moguće da je stigao, ali nije još prepoznat”, smatra Čičin Šain.

Studija koju su proveli proizvođači cjepiva pokazala je da je južnoafrički soj smanjio djelotvornost Pfizerova, ali i Modernina cjepiva. Stvara se tek jedna šestina antitijela za Pfizerovo, odnosno jedna osmina antiitijela za Modernino cjepivo. Moderna je pokrenula i novo istraživanje kako bi otkrila hoće li morati doraditi cjepivo zbog južnoafričkog soja.

“Južnoafrički sojevi se ponašaju na način koji nam govori da imunost koja je stečena prethodnim koronavirusom nije dovoljna da nas zaštiti od novih sojeva iz Južne Afrike i Brazila pa je moguće da i cjepiva neće biti toliko efikasna”, poručio je Čičin Šain.

Soj se možda brže širi od južnoafričkog, ali britanski soj ne umanjuje ni približno toliko djelotvornost cjepiva kao južnoafrički, barem prema preliminarnim istraživanjima.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> Rimac ušao u novi mega-posao: Radi se o preko 10 miijardi eura! Evo čime će se baviti…
>>> Očajan rasplet situacije u Petrinji – sve su glumili? Šprajc: ‘Spušten je zastor…’
>>> VUKOVAR – U još jednom uporištu srbijanske agresije pronađen ozbiljan arsenal u kojem je i snajper
>>> GATES PREDVIĐA NOVU PANDEMIJU: Mogla bi biti 10 puta ozbiljnija od novog koronavirusa
Komentari

Najnovije