ILUSTRACIJA

AZIJSKI TREND STIGAO U HRVATSKU: Od sutra možete kupit jestive kukce, kažu grickajte kukce umjesto čipsa

Podijeli

Od četvrtka je u Hrvatskoj u ponudi trgovina prehrana bazirana na, ni manje ni više nego, kukcima.

O ekološkim i zdravstvenim aspektima prehrane kukcima već se dugo raspravlja. Pobornici tvrde kako se radi o budućnosti ljudske ishrane, kao i o proizvodnji koja ima značajno manje štetan utjecaj na okoliš, a donosi mnogo više proteina i vitamina ljudskom organizmu od uobičajene mesne prehrane, prenosi jutarnji list

Trgovački lanac Kaufland u svom je najnovijem katalogu oglasio prodaju kukaca i proizvoda od brašna, odnosno, proteina proizvedenog od kukaca. U kampanji “Najukusniji test hrabrosti na svijetu”, trgovina je u svoju ponudu uvrstila nekoliko na hrvatskom tržištu dosad neviđenih prehrambenih proizvoda od kukaca. Vlasnici egzotičnih životinja kukce već neko vrijeme koriste za ishranu svojih ljubimaca, no nikada se do sada nisu prodavali za ljudsku prehranu. Barem ne u Hrvatskoj – preko interneta ih je moguće naručiti.

Puni su proteina

– Umjesto čipsa grickaj cvrčke. Umjesto ćevapa neka se na tvom tanjuru nađe burger od kukaca – navode.

Za jutarnji list ističe se pritom kako prehrana kukcima nije nikakva novost, njima se trenutno hrani više od dvije milijarde ljudi na svijetu. Rekli su nam to nedavno i u hrvatskoj “Tvornici buba”, Insektariju.

U katalogu se ističe kako se za proizvodnju jednog kilograma junetine potroši 22 tisuće litara vode, dok se za proizvodnju kilograma kukaca potroši tek jedna litra. U isto vrijeme, navode, 100 grama tog crvenog mesa ima 19,4 grama proteina, dok ista količina cvrčaka ljudskom organizmu daje 69 grama proteina.

Izabrati možete između hrskavih cvrčaka u slanoj ili čili marinadi, cvrčaka prelivenim bijelom čokoladom, burgera, falafela ili bolognesa s proteinskim brašnom od kukaca, krekerima od cvrčaka, kolačića ili protein snacka. Cijene su zasad paprene – kilogram proizvoda doseže i do tristotinjak ili čak četiristo kuna, ali se prodaju u manjim pakiranjima od po nekoliko desetaka grama koje je moguće kupiti za dvadesetak-tridesetak kuna. Ipak, za vjerovati je da će se uskoro ova hrana proširiti među sladokuscima i “gastroistraživačima”, pa će cijene zasigurno pasti.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> IMATE GLAVOBOLJU? Stručnjaci otkrili novi simptom koronavirusa
>>> Vučićev doktor napao Hrvatsku: “Hrvati rade nepouzdane, brze testove. Imaju lažan broj negativnih nalaza”
>>> DOKAD ĆE OVO TRAJATI? Markotić o prognozama: ‘Ovaj virus je neobičan, takvo što nismo imali otkad je vladala kuga”
>>> LIJEČNIKU IZ OSIJEKA PREKIPJELO: Koliko ih je zaista umrlo od korone? Objasnio kako vode statistiku umrlih!
Komentari

Najnovije