Kada nećemo mi hoće Austrija, koja će nažalost na silu otrijezniti Hrvate koji potaknuti medijskim natpisima vjeruju kako je dovoljno samo doći u Austriju i posao će pasti s neba. U Hrvatskim medijima gotovo da nema niti jednog podatka kolika je nezaposlenost u Austriji i sličnim Europskim državama. Naravno, ističu se primjeri radnih mjesta kojih ima čak i u Hrvatskoj a to su onih iz informatičkog sektora i visoko obrazovanih no oni čine manjinu od ukupnog broja ljudi koji se iseljava.

Pretvaramo se u ono protiv čega smo i sami, imigranata koji dolaze iz Afrike i Bliskog istoka bezglavo hrleći u Europu vjerujući da ih čeka siguran posao i svjetla budućnost. No za većinu vrlo brzo slijedi hladan tuš, kako za Afričke migrante tako i za Hrvate.

Zbog toga je Austrijska vlada kod Europske komisije zatražila produljenje prijelaznog razdoblje tijekom kojeg građani Hrvatske nemaju potpuno otvoren pristup austrijskom tržištu rada do 2020., javljaju austrijski mediji u ponedjeljak.

„Produljenje ograničenja pristupa austrijskm tržištu rada za državljane Hrvatske je po mišljenju austrijske vlade iz više razloga smisleno“, rekao je glasnogovornik austrijskog kancelara Sebastiana Kurza za austrijsku novinsku agenciju APA.

Kao jedan od razloga se navodi velik broj nezaposlenih hrvatskih državljana koji žive u Austriji.

„Već sad bilježimo natprosječno velik broj Hrvata u Austriji koji su bez posla. I zato se može polaziti od toga da prijevremeno otvaranje tržišta rada za državljane ove zemlje ne bi rezultiralo povećanju broja stručnjaka i visokokvalificiranih nego povećanjem broja nezaposlenih“, stoji u obrazloženju vlade.

Nadalje se objašnjava da je i sada, kada je tržište rada za radnike iz Hrvatske djelomično zatvoreno, poslodavcima iz Austrije moguće zaposlenje hrvatskih radnika u preko 60 zanimanja koja su u Austriji deficitarna.

Vlada trenuto ispituje i dodatne izuzetke za sezonske radnike u turizmu kao i za proširenje liste zanimanja koja su izuzeta od ograničenja. Ovu odluku narodnjačko-slobodarske vlade je podržala i socijaldemokratska oporba što je važno za istaknuti jer mediji u Hrvatskoj promoviraju ideju kako ”fašist” ”ekstremist” ”populist” Kurz ”mrzi Hrvate” pa zato zatvara granicu.

Ipak treba i spomenuti da nažalost velik broj Hrvata u Austriji radi na crno i mnogi čak nisu ni prijavili boravište tako da je slika koju vlada ima po službenim statistikama točna no nužno ne održava pravo stanje.

>>> STIŽE NAM 5000 RADNIKA IZ SRBIJE: “Rekli su nam da će nas sve zaposliti”

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!