Utorak, 27 listopada, 2020

AUSTRIJA NA PREKRETNICI: Slijedi li novi lockdown? Strahuje se od gubitka kontrole na virusom

U Austriji je u nedjelju prijepodne, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova zabilježeno 662 nova slučaja zaraze koronavirusom, od čega 279 u Beču.

Nakon Beča najviše novozaraženih je u Donjoj Austriji (109), Štajerskoj (76), Gornjoj Austriji (74), gdje je izbio i novi klaster zaraze od 20-tak novozaraženih u jednom od pokrajinskih mesnih pogona, te zatim u Tirolu (51), Salzburgu (27), Vorarlbergu (19), Koruškoj (18) i Gradišću (9).

Trenutačno u ovoj alpskoj zemlji od Covida-19 aktivno boluje 8.500 osoba. Na bolničkom liječenju je njih 446, uključujući 84 u intenzivnoj njezi. Od početka pandemije do nedjelje je u Austriji zabilježeno 42.876 Covid-19 oboljelih, 33.589 ozdravljenih i 787 umrlih. Ministar zdravlja Rudolf Anschober je rekao kako je broj novozaraženih na visokoj razini, ali stabilan, ali da u svakom slučaju treba pasti.

Tome se nada nakon novih mjera, nošenja maski na licu u ugostiteljstvu i za goste, te popisivanju gostiju kako bi se brzo moglo u slučaju zaraze otkriti kontakte zaraćenih i odmah ih izolirati, te ograničavanju broja okupljenih osoba. U razgovoru za dnevni list „Österreich“ Anschober je u nedjelju rekao kako Vlada svom snagom želi spriječiti drugi val zaraze i drugi „lockdown“ odnosno „zatvaranje“ Austrije na gospodarskom i društvenom području.

Ustvrdio je kako do toga može doći samo ako se „u potpunosti izgubi kontrola nad situacijom“. Istakao je da se Austrija sada nalazi na prekretnici i kako su moguća dva scenarija, najbolji i najlošiji: stabilizacija epidemiološkog stanja i postupno poboljšanje ili 2.500 novooboljelih dnevno. Na upit da li bi najgori scenario s 2.500 novozaraženih dnevno značio i novo „zatvaranje“ Austrije, ministar zdravlja je odgovorio kako taj potez ne bi bio povučen niti s tim brojkama.

„Novo zatvaranje može uslijediti samo u slučaju da potpuno izgubimo kontrolu, ako naš zdravstveni sustav kolabira, kao što je to i predviđeno upravo donesenom Novelom Zakona o Covidu. Ali od toga smo još daleko“, konstatirao je Anschober. Izrazio je nadu da će novodonesene mjere donijeti pozitivne rezultate i da će već polovicom listopada broj novih slučajeva zaraze koronavirusom znatno pasti, prenosi večernji list 

Kao uzrok sadašnjeg rasta i ne baš zavidne epidemiološke situacije u Austriji naveo je povratnike s odmora u inozemstvu, privatna partijanja i partijanja nakon sportskih natjecanja te nepoštivanje radnog vremena ugostiteljskih lokala do 1 sat iza ponoći. Sada su već nekoliko pokrajina, s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa, skratile radno vrijeme u ugostiteljstvu s 1 sat iza ponoći na 22 sati navečer.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> 92′ OTIŠAO U BEOGRAD: Stan bi mi vratili da nisam Srbin. Žena koja ga je otela rekla je: “Mislila sam da se nećeš vratiti”
>>> POČEO JE RAT!? Objavljena opća mobilizacija, u priču su se upravo uključile Rusija i Turska
>>> (VIDEO) CIVILI GINU NA OBJE STRANE: Novi snimci sa ratišta, Azerbejdžan trpi gubitke
>>> Ja, Mato Crkvenac Nemam kćer! Mediji neosnovano povezuju bivšeg ministra sa uhićenim Kovačevićem
Komentari

Komentari