pixabay

ASTRAZENECA IZVOZALA EU: Novi problemi s cjepivom

Podijeli

AstraZeneca će u drugom kvartalu godine najvjerojatnije isporučiti manje od polovice cjepiva protiv covida-19 koje je ugovorila s Europskom unijom, kazao je u utorak europski dužnosnik Reutersu.

Očekivani manjak dolazi nakon velikog smanjenja isporuka već u prvom kvartalu i mogao bi ugroziti namjeru EU-a da do ljeta cijepi 70 posto odraslog stanovništva.

Europski dužnosnik, koji je izravno uključen u razgovore s britansko-švedskom tvrtkom, rekao je da je AstraZeneca obavijestila Bruxelles da će “u drugom kvartalu isporučiti manje od 90 milijuna doza”.

AstraZeneca trebala isporučiti 180 milijuna doza

Prema ugovoru s EU-om, AstraZeneca je u tome razdoblju trebala isporučiti 180 milijuna doza cjepiva. Glasnogovornik AstraZenece je kazao da tvrtka naporno radi kako bi povećala produktivnost za europski lanac isporuke

Glasnogovornik Europske komisije, koja koordinira pregovore s proizvođačima, izjvio je da ne može komentirati razgovore koji su povjerljivi.

Dodao je da bi Unija, bez obzira na situaciju s AstraZenecom, trebala imati dovoljno doza ako ostali proizvođači dostave ugovorene količine cjepiva.

EU se suočava i s kašnjenjem isporuka Pfizera i Moderne

AstraZeneca bi do kraja lipnja Europskoj uniji mogla isporučiti oko 130 milijuna doza, daleko ispod 300 milijuna koliko se obvezala.

EU se suočava i s kašnjem isporuka Pfizer/BioNTech cjepiva i cjepiva Moderne.

Neke članice EU-a poput Mađarske koriste i cjepiva proizvedena u Rusiji i Kini.

Komentari

Najnovije