Srijeda, 27 svibnja, 2020

APEL ZAPOVJEDNICIMA: Jedan sam od rijetkih HOS-ovaca koji je preživio logor pa od vas očekujem barem ovo…

Daniel Štajner, veteran i dragovoljac Domovinskog rata koji je na pragu punoljetstva pristupio redovima HOS-a, već dugo je ogorčen na lošu atmosferu i priče koje kruže oko njegove postrojbe.

S obzirom na to da je jedan od rijetkih HOS-ovaca koji je preživio logor i sve ono što sa sobom nosi dugotrajno ratovanje, Daniel smatra da se ima pravo osvrnuti na konstantne udare po njegovoj postrojbi koji dolaze „izvana”, ali i „iznutra”. Točnije, tvrdi Danijel, HOS je poljuljan unutar vlastitih redova:

„Sve veće omalovažavanje mojih suboraca, naše postrojbe i našeg znakovlja, potaklo me na medijski poziv svim zapovjednicima HOS-a na ujedinjenje, jer samo ćemo tako sačuvati našu slavnu, ratnu prošlost u kojoj, vjerojatno znate, nije bilo mrlje u smislu ratnih zločina. Previše udaraca trpimo od „vanjskog neprijatelja” pa mislim da ne trebamo ići sami na sebe”, kazao je Daniel pitajući se: ”Tko su te osobe koje su u njegovo ime, a zbog vlastitog interesa odlučile trgovati grbom HOS-a i s njega micati natpis?”.

”Tko su ti pojedinci? Tko se usudi stavljati sebe ispred ljudi koji su pod ovim grbom i natpisom ranjavani, ubijani i tjerani u logore? Pa, u moje ime nije se odlučivalo ni ’91. godine! Već dugo šutim i promatram, ali više ne mogu. Znate li kako se osjećam kada netko bez ikakvih zasluga samoinicijativno čini stvari u moje ime? Loše, gotovo jednako kao u logoru, a logor je za sve bio pakao. Možete onda samo zamisliti što su činili vojniku zarobljenom s HOS-ovim oznakama. Tri puna mjeseca ‘posebnog tretmana’ i neviđene torture”, objašnjava nam Daniel i pokazuje izranjavano tijelo.

”Zapravo, ne želim govoriti o sebi. Ja sebi nisam bitan. Ja sam pet dana nakon puštanja iz logora već ratovao u Nuštru, a to samo govori koliko sam za Hrvatsku bio spreman umrijeti. Bitno mi je očuvanje jedinstva HOS-a i zato još jednom apeliram na zapovjednike da organiziraju jedan veliki skup naše postrojbe na kojem bi pokazali slogu i spremnost kao ’91. Želim da nas naše oznake spajaju, a ne razdvajaju”, riječi su Daniela Štajnera.

Autor: Snježana Vučković/dnevno.hr

 

Komentari

Komentari