Srijeda, 5 kolovoza, 2020

Anto Nobilo tvrdi: ‘Ovo što se događa oko Vukovara i ćirilice je fašistoidna ideja i put u fašizam’

Na televiziji N1 gostovao je Anto Nobilo, bivši tužitelj u komunističkoj Jugoslaviji, nekadašnji član HNS-a i branitelj generala HVO-a Tihomira Blaškića u Haagu.

Tema emisije je bila uvođenje dvojezičnih (ćirilićnih) ploča u Vukovaru, te stanja jezika i pisma srpske manjine u tom gradu. Skandalozne izjave Nobila išle su toliko daleko da je situaciju oko statusa ćirilice u Vukovaru nazvao, ni manje ni više – putem u fašizam.

“Postavlja se pitanje – ako Vukovar to odbije učiniti, što onda? Ali problem je daleko dublji i veći. Promjene koje je Ustavni sud naložio su male, svode se na to da umjesto pismenog zahtjeva vijećnik srpske manjine može usmeno tražiti da mu se da zapisnik sa sjednice na ćirilici i da svake godine Gradsko vijeće mora razmatrati stanje u gradu, jesu li svi zadovoljni odnosima – ako nisu prolongira se”, rekao je Nobilo i nastavio:

“Veći je problem što imamo dvije odluke Ustavnog suda koje su potvrdile statutarne odluke i promjene u statutu Vukovara, a statut je deložirao Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i zakon o pravima na pismo i jezik nacionalnih manjina, a time i Ustav. U jednoj uređenoj pravnoj državi imate hijerarhiju pravnih propisa – Ustav, Ustavni zakon, zakon, podzakonski akti i onda vam na kraju dolazi statut grada. Ne može statut grada zamrznuti prava naconalnih manjina na svom teritoriju. To je iznuđeno političkom odlukom, to pokazuje da Hrvatska nije pravna država.

Imamo situaciju da gradonačelnik Ivan Penava, uz podršku predsjednice, daje objašnjenje, koje ide otprilike ovako: budući da nisu svi ratni zločinci procesuirani, mi Srbima nećemo kolektivno dati njihova prava. Dakle, Srbi bi trebali odgovarati zato što država nije efikasna u procesuiranju ratnih zločina ili kolektivno odgovarati zato što su neki pojedinci prije 24 i više godina počinili zločine. Dakle, nedopustivo je da se zbog grijeha cijeloj nacionalnoj manjini oduzimaju prava. To je fašistoidna ideja, grubo zvuči, ali tako je. Pismo i jezik su konstitutivni i bitan dio nacije. Ako želite narod staviti van zakona, stvoriti od njih građane drugog reda, odmah ćete krenuti na njihov jezik i pismo. To je znao i Ante Pavelić – NDH je proglašena 10. travnja 1941. godine, a već 25. travnja iste godine donio je zakon o zabrani ćirilice. Ono što se dogodilo u Vukovaru nikada se nije smjelo dogoditi. Treba provesti ratne zločince, oni imaju ime i prezime, u tome treba biti brz i efikasan, surađivati sa svima, ali ne može se jednom narodu uskratiti ustavna prava kao način odmazde dok mi ne riješimo ratne zločince.

Meni je ova kozmetička odluka Ustavnog suda nebitna, bitna je serija događanja – imamo dvije ranije odluke Ustavnog suda, imamo statut Vukovara, statutarnu odluku – koje su sve protutustavno suspendirale odluke zakona koji bi trebao vrijediti u Hrvatskoj.”

O pitanje rješavanja ratnih zločina u Vukovara Nobilo je rekao:

“To su floskule i jedno nema veze s drugim. Pitanje ratnih zločina ne zastarijeva i treba ga riješiti, ali kakve to veze ima s pravima građana i nacionalnih manjina. Ako to spajate, vi kolektivno kažnjavate narod zbog grijeha pojedinaca iz tog naroda u prošlosti. Po meni, to je fašizam, to je put u fašizam i strašno je da predsjednica staje iza toga. Ne možete kažnjavati jedan narod zato što država nije procesuirala zločine.”

Cijeli intervju Ante Nobila možete pročitati ovdje

Tko je Anto Nobilo – bivši visokopozicionirani tužitelj u komunističkoj Jugoslaviji?

Anto Nobilo rođen je 4. prosinca 1950. u Splitu. Njegov otac Ivan podrijetlom je iz Lumbarde na otoku Korčuli. Za vrijeme rata bio je zarobljen i odveden u logor iz kojeg se izvukao te se po povratku zaposlio u Udbi. Službovao je u Splitu, Osijeku i Karlovcu gdje je Anto proveo mladost.

Njegov otac bio je pomoćnik Josipu Boljkovcu.

Studirao je i završio pravo u Zagrebu. Krajem 70-ih godina prošlog stoljeća počeo je kao pripravnik raditi u Okružnom javnom tužiteljstvu a onda je četiri godine bio tužitelj u Donjoj Stubici.

Kad se vratio u Zagreb, 1986. godine ekspresno je postao tužitelj u procesu protiv Andrije Artukovića.

Godine 1989. prekršajno je prijavio Franju Tuđmana zbog njegova javnog istupa u Klubu hrvatskih književnika. Svoj potez brani argumentom da je postupio prema tada važećim zakonskim propisima, piše vecernji.hr

Kada je 1991. Uhićen Željko Ražnatović Arkan, Nobilo je bio tužitelj i u tom postupku kao i u postupku protiv Gorana Hadžića za „krvavi Uskrs“. Radio je i na predmetu protiv “grupe Labrador” – agenata KOS-a koji su bili u strukturi hrvatske vlasti. Zbog nekih insinuacija na račun Vladimira Šeksa, poznati HDZ-ovac mu je žestoko uzvratio. Šeks je za Nobila rekao da je bio u skupini tužitelja, sudaca i policajaca koji su 1990. godine imali zadaću po nalogu SKJ uhititi vrh HDZ-a i Tuđmana.

Cijelu biografiju možete pročitati ovdje


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> (VIDEO) SRBI NEĆE VJEROVATI: Poslušajte što je Đoković rekao o Srbiji
>>> GOSTI IZ PAKLA HRVATSKIH UGOSTITELJA: ‘Damu (55) i mladog crnca smo zamolili da zaustave ‘radnju’. Optužili su nas za rasizam’
>>> Jonjić otkrio pozadinu okršaja Esih i Hasanbegovića!
>>> (VIDEO) MOĆNA NAJAVA KOJU MORATE POGLEDATI: Premijera filma ‘GENERAL’ na dan proslave Oluje
Komentari

Komentari