Željana Zovko - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=94868712

Ankete predviđaju premoćnu pobjedu Borisa Johnsona i potop ljevice u Britaniji

Podijeli

Konzervativna stranka premijera Borisa Johnsona, prema istraživanju YouGova koji je točno predvidio rezultate izbora 2017., uvjerljivo će pobijediti na izborima 12. prosinca.

Konzervativna stranka osvojit će 359 mandata od 650, dok je na izborima 2017. osvojila 317 zastupnika, pokazuju rezultati ankete tvrtke za istraživanje javnog mnijenja YouGov.  Projekcija za izbore 2019. “sugerira da će konzervativci osvojiti većinu”, rekao je Anthony Wells, ravnatelj odjela za politička i društvena istraživanja u YouGov-u.

Time bi Torijevci stekli apsolutnu i to vrlo komotnu većinu u parlamentu, i ne bi se više morali suočavati s opstrukcijama Brexita i miniranjem rezultata referenduma kojim su stanovnici Ujedinjenog kraljevstva odlučili izaći iz EU jednom za uvijek. Presudno je pritom bilo pitanje imigracije. Nakon prošlih izbora konzervativci su se morali osloniti na podršku sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP) jer samostalno nisu imali većinu, a ta stranka nije prihvatila dogovor s Bruxellesom oko Brexita zbog načina na koji bi bila riješena granica između Republike Irske, koja je samostalna država, i Sjeverne Irske, Ulstera, koji zajedno s Velikom Britanijom (Engleska, Škotska i Walles) čini Ujedinjeno kraljevstvo.

Johnson je obećao da će se brexit dogoditi 31. siječnja ako pobijedi na izborima.

“Promjena prema Konzervativnoj stranci veća je u područjima koja su glasala za brexit 2016., a većina projiciranih novih dobitaka za torijevce bilježi se na sjeveru te u urbanom Zapadnom Midlandsu, kao i u bivšim rudarskim okruzima Istočnog Midlandsa”, pojasnio je Wells.

Prema istom istraživanju Laburistička stranka dobiva 211 mandat, dok su na prošlim izborima osvojili 262. To je ogroman pad, a za to je najzaslužnije lutanje Laburista oko pitanja treba li ili ne poštivati volju birača. Oni su skloniji novom referendumu (i njegovom ponavljanju dok god rezultati ne budu zadovoljavajući za njih).

Škotska nacionalna stranka (SNP) dobiva 43, Liberalno demokratska stranka 13, a stranka Brexit Nigela Faragea je odlučila ne natjecati se u okruzima gdje su na prošlim izborima pobijedili konzervativci, kako bi pomogli Borisu Johnsonu da provede Brexit, ali će izaći na izbore u okruzima koje drže laburisti.

Ujedinjeno Kraljevstvo podijeljeno je na 650 izbornih jedinica, a relativni pobjednik u izbornoj jedinici odnosi mandat za tu jedinicu.

 

Komentari

Najnovije