Utorak, 24 studenoga, 2020

ANKETA: SDP sve više odmiče HDZ-u, Škoro i prije osnivanja stranke jaka treća opcija, Plenković daleko najnegativniji

Redovito ispitivanje javnog mnijenja CroElecto agencije 2X1 komunikacije, koje ekskluzivno objavljuje 24sata, u prvom mjesecu 2020. godine pokazuje promjene u raspoloženju birača nakon predsjedničkih izbora. SDP je, kao što je istraživanje pokazivalo i prije izbora, prva stranka po rejtingu, a u siječnju ta potpora iznosi 28,91 posto (rast od dva boda od studenog). HDZ-u je potpora dodatno pala te novu godinu počinje s 22 posto, odnosno gotovo tri boda manje u odnosu na kraj 2019.

Miroslav Škoro bio bi, kad bi se u siječnju održali parlamentarni izbori, treća opcija s 10,88 posto te je očito kako je Škoro i nakon izbora zadržao vrlo značajan udio birača desnog centra. Četvrta opcija je Most s 3,97 posto, a slijede Živi zid (3,74 posto), HSS (1,70 posto), NHR (1,59 posto), IDS (1,36 posto) te Hrvatski suverenisti (1,25 posto). Ostale brojne stranke i liste ostaju ispod praga 1 posto, a neodlučnih je ispitanika 13,95 posto.

Premijer i šef HDZ-a, Andrej Plenković i dalje je prvi izbor za najveći broj ispitanika kad je riječ o najpozitivnijim političarima. U siječnju ga je na to mjesto stavilo 15,95 posto ispitanika, no odmah iza njega su Zoran Milanović (14,12 posto) te Davor Bernardić (12,30 posto). No, Plenković je prvi i na popisu najnegativnijih političara u Hrvatskoj s čak 34,01 posto, a slijede ga Krešo Beljak (10,85 posto) te Zoran Milanović (6,82 posto).

HDZ je očito u silaznoj putanji, birači desnice se okreću drugim političkim opcijama dok ljevica zbija redove oko SDP-a na krilima pobjede Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima 5. ovog mjeseca. Ukoliko do stranačkih izbora u HDZ-u ne uspije promijeniti trend, Plenković bi se mogao naći u vrlo velikim problemima.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> KLOPKA U KOJU SU MNOGI NESVJESNO UPALI: Hrvatskoj se ne ‘otvara put’ na Euru, upravo suprotno..
>>> PANIKA U SRBIJI: “U Beograd stiže najbliži Tuđmanov suradnik, musliman s velikim H”
>>> Vukovarska organizacija Bandićeve stranke prešla u HKS
>>> (FOTO) OVO JE AUTOR PETOKRAKE U RIJECI: Umjetnik Nemanja Cvijanović
>>> “Alma, dalje ruke od našeg križa!” Austrijanci bijesni na ministricu iz Bosne
Komentari

Komentari