Četvrtak, 26 studenoga, 2020

ANDREW HSTIE Čelnik vladajuće australske stranke usporedio Kinu s nacističkom Njemačkom

Čelnik moćnog australskog parlamentarnog odbora za sigurnost i obavještajne službe, Andrew Hastie, upozorio je na snažan kineski rast, ustvrdivši da je trenutačno australsko iskustvo s Kinom vrlo slično francuskome iskustvu s rastom nacističke Njemačke 1940-ih godina.

Ekstremne izjave zastupnika vladajuće australske stranke

U osobnom komentaru za list Sydney Morning Herald and The Age čelnik odbora i konzervativni zastupnik vladajuće stranke Andrew Hastie ustvrdio je da se kroz iduće desetljeće zbog snažnog kineskog rasta Australija suočava s najvećim gospodarskim izazovima i izazovima u nacionalnoj sigurnosti.

“Ne shvatimo li izazov koji stoji pred nama (…) drugi će izabrati za nas. Naš suverenitet, naša sloboda bit će smanjeni”, napisao je Hastie.

Po njegovim riječima, Zapad je jednom vjerovao da će ekonomska liberalizacija prirodno dovesti do toga da Kina postane demokracija, jednako kao što je Francuska vjerovala da će čelične i betonske utvrde spriječiti njemačko napredovanje 1940-ih.

“No njihovo je razmišljanje bilo katastrofalno pogrešno”, ocijenio je Hastie, bivši pukovnik SAS-a, u komentaru za list. “Francuzi su propustili uvažiti evoluciju mobilnog ratovanja” jednako kao što Australija propušta vidjeti “kako je mobilan postao naš autoritarni susjed”, upozorava Hastie.

Australija nastoji održati ravnotežu

Australija se suočava s velikom izazovom nastojeći istovremeno balansirati između svojih odnosa s Kinom, koja je njezin najveći trgovinski partner, i odnosa sa Sjedinjenim Državama, svojim najbližim strateškim partnerom.

Australski mediji vrlo su brzo i uglavnom negativno reagirali na komentare čelnika utjecajnog parlamentarnog odbora. Zastupnik oporbenih laburista Jim Chalmers nazvao je Hastijeva stajališta ekstremnima i prenapuhanima kazavši da nisu dobrodošli i da Australija treba oprezno postavljati kompleksna pitanja, dok istodobno uređuje svoje odnose s Kinom.

“Ova vrsta intervencija čini težim, a ne lakšim (balansiranje odnosa s Kinom)”, kazao je Chalmers za australski radio ABC.

Komentari

Komentari