Srijeda, 12 kolovoza, 2020

Amnesty International: Nordijske zemlje imaju ‘zastrašujuće visoke stope silovanja’ unatoč inicijativama za ravnopravnost

Amnesty International izradio je izvješće koje tvrdi da četiri nordijske zemlje (Danska, Finska, Norveška i Švedska) još uvijek imaju “zastrašujuće visoke razine silovanja” unatoč inicijativama za ravnopravnost spolova

Navodeći “manjkavo zakonodavstvo i široko rasprostranjene štetne mitove i rodnim stereotipima”, šokantno izvješće pod nazivom ‘Vrijeme je za promjene: Pravda za preživjele silovanja u nordijskim zemljama’, razotkrila je “endemsku nekažnjivost silovatelja širom regije.”

Zakoni u Finskoj, Norveškoj i Danskoj ne definiraju silovanje na temelju nedostatka pristanka, kako je dogovoreno u Istanbulskoj konvenciji, već se umjesto toga usredotočuju na fizičko nasilje, prijetnju, prisilu ili stanje svijesti ili opijenost.

Amnesty kaže da je to problem u “nehotičnoj paralizi” ili “zamrzavanju”, što je dobro poznati fiziološki i psihološki odgovor na seksualni napad. Stoga veliki broj seksualnih napada u svakoj od nordijskih zemalja ne potpada pod ovu pravnu definiciju i stoga ih je teško sudski goniti.

“Paradoksalno je da nordijske zemlje, koje imaju snažne dokaze o poštivanju ravnopravnosti spolova, trpe šokantno visoke razine silovanja” – rekao je Kumi Naidoo, glavni tajnik Amnesty Internationala.

Amnesty tvrdi da sustavi kaznenog pravosuđa u nordijskim zemljama „ignoriraju, negiraju i prešutno odobravaju“ seksualno nasilje nad ženama.

Finska prijavljuje oko 50.000 slučajeva seksualnog napada godišnje, ali je u 2017. godini dosuđeno samo 209 osuđujućih presuda.

Norveškoj, žrtve nerado prijavljuju silovanja zbog prevladavajućih rodnih stereotipa, stavova prema seksu i dugotrajnog i iscrpljenog pravnog procesa koji ponekad može potrajati i do dvije godine da bi se priveo kraju.

Švedska je uvela zakone utemeljene na pristanku i dodatno kazneno djelo “silovanje iz nemara” 2018. godine.

Međutim, ostaju i dalje nedostaci u sudskoj, forenzičkoj i istražnoj metodi, kao i nedostatak ujednačenosti u pristupu istrazi i kaznenom progonu, budući da su samo šest posto slučajeva seksualnog zlostavljanja kod odraslih rezultiralo kaznenim progonom u 2017.

Danskoj je tijekom 2017. od 890 silovanja prijavljeno policiji, samo 535 ih je dovelo do progona sa samo 94 osude. Amnesty narano ne spominje i ne smije spomenuti imigrante kao jedan od glavnih čimbenika te statistike.

Novi-Svjetski-Poredak.com

Komentari

Komentari