Četvrtak, 13 kolovoza, 2020

Amerika ide nazad na Mjesec?

Prije dva dana, 20. srpnja, Amerika je proslavila 50. obljetnicu Apollo 11 misije kojom su uspješno spustila letjelicu s prvim ljudima na Mjesecu.

U tom trenutku slijetanja su Neil Armstrong, Buzz Aldrin i Michael Collins Americi omogućili da pobjedi u ” svemirskoj utrci ” protiv tadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Misija Apollo 11 bila je jedan od najzahtjevnijih i najkompleksnijih tehnoloških projekata koji je ikad realiziran. I Amerikanci su u jednom trenutku bili skeptični po pitanju mogućnosti realizacije tog  projekta. Tadašnji predsjednik Richard Nixon je čak pripremio govor kojim bi se obratio naciji u slučaju da misija bude neuspješna. Ali na sreću, misija je uspješno realizirana i čovjek je po prvi put u povijesti kročio na Mjesečevu tlu.

Mnogi smatraju da je došlo vrijeme da se postavi pitanje ” A što dalje ? “, od slijetanja na mjesec je prošlo već 50 godina, ima li naznaka za neke buduće projekte koji bi ljudima opet omogućili pristup na Mjesec ili možda čak nekud dalje?

Američki predsjednik, Donald Trump je u prosincu 2017. iznio Space Policy Directive 1 (Direktivu o svemirskoj politici 1) koja bi trebala pospješiti daljnje mogućnosti za svemirska istraživanja tako što privatnim tvrtkama daje mogućnost izrade i prodaje tehnoloških alata koji bi mogli biti iskoristivi u procesu istraživanja svemira, kako navodi gizmodo

Bitno je nadodati i da bi povratak na Mjesec bio visoko buđetni projekt. Prema određenim procjenama mogao bi predstavljati trošak od oko $135 milijardi dolara.

Unatoč svemu tom američki potpredsjednik Mike Pence je prije dva dana na svom profilu izjavio da se Amerika vraća na Mjesec kroz idućih 5 godina.


Autor: Petar Š. / Priznajem.hr

Komentari

Komentari