Subota, 4 srpnja, 2020

AMERIČKI VELEPOSLANIK U ZAGREBU: ‘Spremni smo dati novu ponudu za avione’

Robert Kohorst kaže kako to ne bi bila ponuda SAD-a nego Lockheed Martina

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst kazao je gostujući na HRT-u kako su Sjedinjene Države spremne iznijeti novu ponudu za borbene zrakoplove, ako se to od njih zatraži

“SAD čeka da hrvatska Vlada donese odluku, i spreman je poduprijeti Hrvatsku u idućim potezima vezano za borbene zrakoplove. Svakako smo spremni iznijeti novu ponudu ako se to od nas zatraži. Također smo spremni pomoći i oko ponuda drugih država”, rekao je Kohorst za HRT, prenosi danas.hr

Kazao je i kako to ne bi bila ponuda SAD-a nego bi avione ponudio Lockheed Martin. Rekao je kako je Hrvatska partner i saveznik SAD-u te kako manje nesuglasice nisu bitno utjecale na taj odnos te kako su obje zemlje i veliki saveznici Izraela.

LNG na Krku, Agrokor, Rusi…

“Što se tiče zrakoplova F-16, američka vlada je od početka postavila određene uvjete koje je trebalo ispuniti kako bi odobrila transfer. O tim smo uvjetima obavijestili i Kongres, koji je na kraju odobrio prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj. Nažalost, neki od tih uvjeta nisu bili prihvatljivi izraelskoj vladi te prodaja nije realizirana”, rekao je Kohorst.

Govoreći o LNG terminalu na Krku kazao je kako nije uvijek važna kratkoročna profitabilnost te kako taj terminal nudi dugoročnu sigurnost opskrbe plinom i diverzifikaciju koja će na kraju rezultirati optimalnom cijenom plina.

Govoreći o utjecaju Rusije, rekao je kako se nada da kroz biznis i Agrokor neće promicati političke ciljeve. Kazao je kako širenje ruskog utjecaja ne smeta SAD-u već im smeta kad Rusija krši standarde, kao kod okupacije Krima.

Komentari

Komentari