fbpx
Nedjelja, listopad 20, 2019

Američki biskup uskraćuje pričest dvojici političara zbog njihovog podržavanja pobačaja

Američki biskup objavio je u četvrtak, 6. lipnja, da uskraćuje pričest dvojici demokratskih čelnika u Illinoisu zato što podržavaju pobačaj.

Thomas Paprocki, biskup Springfielda, glavnog grada Illinoisa, kazao je da se zabrana odnosi na predsjednike obaju domova tamošnjeg parlamenta Michaela Madigana i Johna Cullertona.

Biskup im je objasnio da im je zabranio “najsvetiji aspekt naše katoličke vjere” jer podržavaju zakon koji liberalizira pobačaj na zahtjev.

“Podržavati zakon koji bebe u maternici tretira kao imovinu i dopušta njihovo uništenje bilo kada i iz bilo kojeg razloga, to je zlo”, rekao je biskup.

Parlament Illinoisa ovaj je mjesec ukinuo niz ograničenja u postupku pobačaja na zahtjev koji su u toj američkoj državi bili na snazi desetljećima. Illinois je time krenuo suprotnim putem od niza južnih država koje su posljednjih mjeseci krenule u zaštitu nerođenog života – u Georgiji, Kentuckeyu i Missouriju, a koji izravno utječu na moguće poništavanje odluke iz 1973., kojim je legaliziran pobačaj na zahtjev (zakon „Roe protiv Wade“). Najpoznatiji od nedavnih zakona koji štite život je zakon iz Alabame kojim se praktički u potpunosti zaštićuje nerođeni život, pa i u slučaju silovanja ili incesta.

Tijekom predsjedničke kampanje 2004. američki biskupi izdali su proglas da političari koji podržavaju pobačaj na zahtjev, uključujući i tadašnjeg demokratskog kandidata za predsjednika Johna Kerryja, nisu vrijedni pričesti. hina

Komentari

Komentari