Amal Clooney, poznata odvjetnica i borac za ljudska prava, pozvala je na formiranje međunarodnog suda na kojem bi se sudilo teroristima ISIS-a koji su izvršili genocid i zločin protiv čovječnosti nad Jezidima u Siriji i Iraku.

”U borbi protiv ISIS-a okupi se 79 zemalja, a zašto se ne formira sud u Haagu ili regiji kako bi se sudilo militantima?”, kazala je Clooney na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku na kojoj se razgovaralo na temu seksualnog nasilja u oružanim sukobima.

Istakla je da su teroristi ISIS-a izvršili sustavno silovanje nad ženama iz zajednice Jezida, pozivajući odgovorne da budu privedeni pred lice pravde i da odgovaraju za počinjene zločine.

Naglasila je potrebu uspostavljanja međunarodnog tribunala za kazneni progon terorista ISIS-a koji su počinili genocid i zločine protiv čovječnosti, podsjećajući da su slični međunarodni sudovi za ratne zločine osnovani u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji.

Zapitala se što bi se danas desilo s vođom ISIS-a i njihovim halifom Abu Bakrom al-Baghdadijem ako bi bio uhićen?

”Cilj globalne koalicije je poraziti ISIS, ali to nije moguće bez zadovoljenja pravde. Sam vojni uspjeh nije rješenje”, rekla je Clooney.

Na kraju je istaknula da, ako Vijeće sigurnosti UN-a i koalicija protiv ISIS-a ne poduzmu ništa kako bi kazneno gonili odgovorne, Europska unija bi mogla osnovati poseban tribunal u Haagu koji će se baviti međunarodnim zločinima.

Predložila je da bi druga mogućnost mogla biti formiranje “hibridnog suda” ili lokalnog suda./HMS/

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!