Ponedjeljak, 6 srpnja, 2020

“Allah izbacio Isusa” – Muslimanska kupnja katoličke kapelice na aukciji u Bergamu pokrenula manji „vjerski sukob“

Prodaja jedne prazne katoličke crkvice (kapelice) u Italiji pokrenula je manji vjerski sukob u sjevernotalijanskom gradu Bergamu, piše njemački Focus Online prenoseći prilog agencije DPA.

Talijanski separatistički pokret Sjeverna liga (Lega Nord) u listopadu , se usprotivio aukcijskoj prodaji katoličke kapelice iz sastava tamošnje bolnice koju je provela nadležna Zdravstvena ustanova.

Prodavatelj je navodno pretpostavio kako će lokalna rumunjska pravoslavna zajednica otkupiti zgradu katoličke kapelice, koju su već tri godine imali u najmu. Prema izjavi rumunjskog pravoslavnog pastora Gheorghe Velescu za DPA, kad su preselili u kapelicu 2015. godine obećano im je kako će Rumunji u budućnosti moći otkupiti kapelicu.
Ali stvari nisu bile onakve kako je planirano. U posljednjem trenutku, na dražbu se javila zajednica muslimana iz Bergama koja je ponudila više i „ispred nosa“ Rumunja preuzela zgradu te male katoličke kapelice za oko 450.000 eura. Ta prodaja nije samo šokirala Rumunje već i tamošnje Talijane koji nisu dobro prihvatili ideju da se „mala katolička crkva u plemenitom gradu na rubu Alpa pretvori u džamiju“. Kritičarima je to bio dokaz muslimanske “invazije” na njihov grad i regiju.

Oko 5.1 milijuna registriranih stranaca u Italiji

Italija je desetljećima bila zemlja iseljavanja. Sve veći broj nedavnih migranata iz muslimanskih zemalja stvorio je u Italiji napetosti među stanovništvom, ali je i donio glasove predstavnicima Sjeverne lige na talijanskim izborima. Tako je predsjednik Sjeverne lige Matteo Salvini dogurao do ministra unutarnjih poslova i potpredsjednika talijanske Vlade u Rimu.

U Italiji trenutno ima više od 5,1 milijuna registriranih stranih državljana, što je povećanje od 27 posto od 2012. godine. Njihov udio u ukupnom stanovništvu iznosi oko 8,5 posto. Osim toga, u Italiji žive stotine tisuća neprijavljenih migranata.

Novinski naslov “Allah izbacio Isusa”

“Allah izbacio Isusa” na dražbi za malu crkvicu (kapelicu) objavio je desni tabloid “Libero”. Njegov izdavač Vittorio Feltri, koji dolazi iz Bergama, napisao je u svom listu kako je „katolička crkvica osvojena od mrzitelja Zapada”.

Lombardijski predsjednik Sjeverne lige Attilio Fontana je obećao poništiti aukciju kako bi pravoslavni vjernici mogli nastaviti koristiti malu katoličku crkvicu. “Crkva braće Bergama, simbol kršćanstva, bit će sačuvana”, izjavio je Fontana u priopćenju koncem listopada te sam telefonom o tome obavijestio pravoslavnog rumunjskog pastora Velescua.

Gradonačelnik Bergama: “Vrlo jasan oblik diskriminacije muslimana”

Gradonačelnik Bergama Giorgio Gori, koji je izabran od stranaka lijevog centra, smatra da je prijedlog Fontane u najboljem slučaju sumnjičav i obilježen antimuslimanskim predrasudama.

“Oni samo žele poništiti prodaju jer im se ne sviđa kupac”, kaže Gori. “Da je Rumunjska pravoslavna zajednica pobijedila (na dražbi), to ne bi bio nikakav problema”, drži gradonačelnik koji je bio bivši voditelj TV u medijskom carstvu bivšeg premijera Silvija Berlusconija, dodajući kako  “misli da je to vrlo jasan oblik diskriminacije muslimana”.

Ipak, on kaže kako razumije nezadovoljstvo javnosti zbog ishoda aukcije, jer crkva ima sentimentalnu vrijednost za stanovnike tog lombardijskog grada. Tamo su krstili svoje novorođenče ili su se molili za bolesnike koji su se liječili u bolnici.

Gori je također osudio regionalni “anti-džamijski” zakon koji ozbiljno ograničava otvaranje novih ne-katoličkih bogomolja, kojeg je pokrenula Sjeverna liga.

Prodaja je prilika za muslimane

Izgradnja novih džamija je gotovo nemoguća, osim ako nisu na mjestu koje je već određeno kao mjesto bogoštovanja, kao što je nekadašnja bolnička kapela, objašnjava Gori. Kada je ponuđena na prodaju, bila je prilika za muslimane. Sve dok ne dajemo svima dovoljno prostora za molitvu, uvijek ćemo imati takve probleme, kaže Gori.

Udruga muslimana nije htjela komentirati zahtjev (Sjeverne lige). Glasnogovornik tamošnje udruge muslimana Joussef Ait Abboudel izjavio je za lokalni glasnik “Bergamo News” kako njegova zajednica traži “veću autonomiju, stabilnost i dostojanstvo”. Oko 400 tamošnjih muslimana se trenutačno okuplja u bivšem skladištu stolarije pod cestovnim mostom za redovitu molitvu. U mjesecu ramazanskog posta na molitvama se okupi i 2.000 ljudi.

“Kada se molimo, cijela se soba trese zbog kamiona koji voze preko nas”, žali se glasnogovornik Abboudel. .

No, pastor Velescu, čijoj zajednici nakon dražbe prijeti izgon iz katoličke kapelice, nema namalo suosjećanja za muslimane.

“Poštujem ih jer su i ljudi poput nas. No, ovdje se radi o crkvi. Nikad ne bi kupili džamiju i pretvorili je u crkvu. S bratske točke gledišta, nikada ne bi trebali sudjelovati na takvim aukcijama, kazao je pravoslavni rumunjski pastor koji kao kršćanin ima podršku Sjeverne lige.

Fenix-magazin/S.I.Mandić


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> HRVATI ŠOKIRANI NAJUŽASNIJOM PRIČOM DOMOVINSKOG RATA: HOS-ova ‘Štafeta smrti’ ruši sve rekorde gledanosti

>>> Ova obitelj ima 19 djece, pogledajte kako izgleda njihov dom

>>> 100 godina Jugoslavije: Iz pera Stjepana Đurekovića – kako je Jugoslavija pljačkala hrvatski narod?

Komentari

Komentari