Petak, 28 veljače, 2020

ALBANCI žestoko napali Nobelov komitet zbog dodjele nagrade obožavatelju Slobodana Miloševića, Hrvatska šuti

Ako već (tradicionalno!) izostaju reakcije Hrvatske na uvredljive i skandalozne odluke poput one da se Nobel za književnost dodijeli velikom promotoru i “odvjetniku” Slobodana Miloševića i njegovog genocidnog ljevičarskog režima, reagirala je veleposlanica Albanije u SAD Vlora Citaku.


“Komitet  #Nobel odlučio je dodijeliti nagradu Peteru Handkeu – čovjeku koji je proslavio Miloševića zvanog “Mesar Balkana” i podržao njegov genocidni režim. Nema tu ništa nobelovskog! Ovo je glupa i sramotna odluka”, napisala je ona.

Ništa manje žestok nije bio niti albanski ministar vanjskih poslova, “ponosni sin Kosova” (kako za sebe navodi na svom tweeteru), Gent Cakaj. “Kao strastveni vjernik u vječnu ljepotu i snagu književnosti da obogati ljudsko iskustvo, i kao žrtva etničkog čišćenja i genocida, zgrožen sam odlukom da se Nobel za književnost dodijeli čovjeku koji negira genocid. Ignorantski i sramotan čin kojem svjedočimo u 2019!”, napisao je.


Peter Handke (1942, Grifen) je austrijski književnik i ljevičarski aktivist, njemačko-slovenskog porijekla, a danas mu je dodijeljena Nobelova nagrada za književnost “za utjecajno djelo koje je jezičkom domišljatošću istražilo periferiju i specifičnost ljudskog iskustva”, kako je to definirala švedska Akademija. Dobitnica Nobelove nagrade za književnost za 2018. godinu je poljska književnica Olga Tokarczuk, a dobitnik za 2019. austrijski je književnik Peter Handke, objavila je u četvrtak Švedska akademija.

Dobitniku Nobelove nagrade za književnost pripadaju novčana nagrada, diploma i medalja, na kojoj su ugravirane riječi iz Vergilijeve Eneide: Inventas vitam juvat excoluisse per artes (odnosno, “oni koji su svojim znanjem učinili život na zemlji boljim”). Čime je on učinio život boljim? Među ostalim napisao je knjigu “Pravda za Srbiju” u kojoj među ostalim poriče genocid u Srebrenici te je održao govor na Miloševićevu sprovodu. Handke je devedesetih godina za vrijeme biješnjenja ratova na području bivše Jugoslavije bio jedan od najvećih obožavatelja Slobodana Miloševića i njegove politike.

Iako je dobitnik mnogih književnih nagrada, njegova je politička orijentacija bila uzrok brojnim protestima protiv njegovog lika i djela. Tako se i dodjela ugledne norveške nagrade Ibsen 2014. pretvorila u prosvjed na kojem su ga nezadovoljni norveški građani nazivali fašistom, a 2006., gradske vlasti Düsseldorfa odbile su dodijeliti mu nagradu Heinrich Heine. Sam je Handke 1999. vratio jednu od najvažnijih njemačkih književnih nagrada Büchner, koju je dobio 1973. protestirajući na taj način protiv NATO-vog bombardiranja Srbije.

Nobelovom komitetu to nije smetalo: Uostalom, ako su Obami dali Nobelovu nagradu za mir samo par tjedana nakon što je postao predsjednik SAD – čisto zbog boje njegove kože – a isti je odmah potom započeo seriju ratova na Bliskom istoku, uključujući i onaj u Siriji, pa zašto ne bi i Handkeu? Trumpu, koji je povukao trupe iz zemlje u kojoj ih ne žele, je sigurno neće dati.

Nobelova nagrada je često izazivala kontroverze, pa su je tako dobivali i bivši teroristi poput Yassera Arafata, potom Menahem Begin, Anwar el Sadat, Shimon Peres te Yitzhak Rabin, potom Al Gore i IPCC za podizanje histerije oko klimatskih promjena, Rigoberta Menchu za rad na “pravima urođenika” (ispalo je da su njeni memoari koji su je proslavili izmišljotina), i brojni drugi. Ona je nekoć bila ugledna, no u zadnje vrijeme je sve više politizirana.

 

Komentari

Komentari