Utorak, 26 svibnja, 2020

ALARMANTNO “Više od 20 posto od ukupne populacije Bihaća su migranti”

Nakon što su prekjučer izmješteni iz Bihaća, migranti odbijaju boraviti na lokalitetu bivše deponije. Nezadovoljni novom lokacijom, Vučjakom, krenuli su kroz šume i vraćaju se u Bihać. Na Gradskom trgu u Bihaću građani iz USŽ su za danas najavili prosvjede. Kako kažu, žele izraziti svoje nezadovoljstvo, jer se mjesecima ne osjećaju sigurno na ulicama grada, a migranata je sve više.

“Ovdje je jako teško. Temperatura dostiže i do 35, 37 stupnjeva. Jako je vruće. Imamo problema s vodom, imamo problema s hranom. Policija nam je preblizu”, kazao je jedan migrant.

Iz MUP-a USŽ kažu da je migrantima osigurana hrana, voda i da je, nakon prekjučerašnjih lakših ozljeda četvorice policajaca, i jučerašnje nervoze, ali i nezadovoljstva među migrantima, situacija sada pod kontrolom.

“Prvi dan smo imali određenih otpora od samih migranata, tako da su naša četiri policijska službenika lakše ozlijeđena. Čak je jedan migrant ugrizao jednog policijskog službenika. Trenutna situacija je da smo jučer imali 60 novih migranata koji su došli Talgo vlakom i bilo je negodovanja, napuštanja Vučjaka. Međutim, naše policijske snage su vratile sve te migrante. Jučer tijekom dana nismo imali nikakvih problema”, izjavio je Nermin Kljajić, ministar unutarnjih poslova Unsko-sanske županije za N1.

Na 500 migranata, 20-ak je policajaca. Dobili su pojačanje, ali, kažu, ipak ih je premalo. Tijekom noći, u racijama provjeravali su gdje migranti ilegalno borave. Tražili su i po privatnim kućama koje su već jučer zapečatili. Samo u jednoj takvoj boravilo je 150 migranata, koji su, želeći napustiti Vučjak, bježali kroz šumu nazad u Bihać.

“Bilo je pokušaja vraćanja nazad migranata u Bihać, ali mi smo presjekli te grupe i ponovo ih vratili na Vučjak”, dodao je Kljajić.

Iz USŽ i dalje apeliraju na pomoć nadležnih.

“Godinu i pol dana nitko nam nije pomogao. Mi smo zadnjih 10 dana doslovno pregaženi ovdje. U Bihaću su više od 20 posto od ukupne populacije Bišćana migranti. Mi smo poduzeli mjere u skladu s odlukom Gradskoga vijeća da se migranti izmjeste iz centra grada na Vučjak. Mi gore radimo ono što možemo da uradimo vlastitim resursima i čekamo da se nadležne i organizacije i institucije konačno uključe i počnu to rješavati”, istaknuo je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Već neko vrijeme, situacija je alarmantna u USŽ. Građani Bihaća traže da im se vrati njihov mir, život.

Prema procjenama, na prostoru USŽ, ima oko 8.000 migranata. U odnosu na prošlu godinu broj ilegalnih ulazaka u zemlju porastao je za čak 150 posto./HMS/

Komentari

Komentari